Jo Ramunai turbut reikes pirties prie sitiek uodegu
Jura norejau 10 parukyt bet kazkaip tai per greitai ju susirinko tad galima visas i viena katila,nebent ateis kokia nauja mintys koki nauja receptuka pabandyt.
Svetimas rašė - svetimas: receptas paprastas ir taip padarius nebelieka bebro prieskonio isvis, tarkim 10 kg bebro mesos tik raumens gink dieve be bebro riebalu tokiam kiekiui reiks riebios kiaulienos 3 kg pusantos galvutes cesnako lauro lapu pagal skoni as dedu penkiu grudu pipiru taipogi pagal skoni druskos dedu irgi is akies idedu ismaisau paragauju jai reik dadedu, visa sita turini gerai isminkau mynkidamas ipilu apie 50 -80 gramu snapso perminkau ir kisu i kiaules plonas zarnas, tada mazdaug parai i rukelnycia ir saltai parukau;) skonis liuks gaunasi. Skanaus :idea:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga ! Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti. "Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Skanėstas – bebro uodega
Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“) 2012-08-19
Lietuvos giriose įsibėgėjęs laukinių žvėrių medžioklės sezonas – puikus metas stirnienos, šernienos, elnienos ir bebrienos mėgėjams. Kad žvėriena tirptų burnoje, svarbu ją tinkamai paruošti.
Gurmaniškus valgius iš žvėrienos mėgstantis gaminti ir daugybę receptų žinantis vadybos specialistas Rolandas Karvelis dar tik svajoja tapti medžiotoju.
Kol kas laukinių gyvūnų mėsos vyras gauna iš medžiojančių bičiulių.
Dažniausiai ant jo stalo puikuojasi valgiai iš stirnienos ar šernienos. Tačiau ypatingomis progomis šeimai ir draugams R.Karvelis paruošia delikatesinį patiekalą iš bebro mėsos ar laukinės anties.
Jauną mėsą paruošti lengviau
Kulinaro gyslelę nuo mažens turintis kaunietis tvirtino, jog skanų patiekalą galima pagaminti iš bet kurio sumedžioto žvėries.
Tačiau, kad užkandis, kepsnys ar troškinys užstalėje būtų giriamas, šeimininkas turi žinoti pagrindines žvėrienos ruošimo taisykles ir nestokoti fantazijos.
Vertingiausia šviežia jaunų ir suaugusių žvėrių mėsa: ji yra malonesnio skonio bei kvapo, lengviau ir greičiau paruošiama.
Senų žvėrių mėsa yra gerokai kietesnė, joje mažiau baltymų ir organizmui reikalingų aminorūgščių. Tokia mėsa ilgiau brandinama ir apdorojama, jai paskaninti reikia daugiau prieskonių.
„Iš jauno žvėries mėsos per keliolika minučių galima iškepti puikų kepsnį, o iš senesnio paruošti nepakartojamo skonio troškinį.
Kad mėsa suminkštėtų, ant jos reikia užpilti grietinės, grietinėlės ar vyno.
Paskui palikti parai ar dviem, kad išsimarinuotų“, – aiškino kaunietis.
Stirnieną gardina padažais
Medžiotojai net geriems bičiuliams nelinkę atiduoti labiausiai gurmanų vertinamos mėsos gabalų, tačiau R.Karvelis ne kartą turėjo galimybę ruošti stirnienos nugarinės kepsnius.
Šviežiai sumedžiotos stirnos mėsos vyras nemarinuoja, kad ši neprarastų skonio.
Ji apibarstoma žvėrienos prieskoniais su žiupsneliu druskos ir trumpai apkepama keptuvėje, kol iš abiejų pusių susidaro gelsvos spalvos pluta.
Kepsnio viduje mėsa turi likti sultinga ir šiek tiek rausva. Perkepta žvėriena išsausėja.
Šaldytą stirnienos nugarinę tinka gaminti su lašiniais, sviestu, rūkytu kumpiu, vynu, česnaku, spanguolių ar bruknių uogiene, serbentų drebučiais.
„Stirnieną skanu pagardinti įvairiais padažais. Juos galima gaminti iš džiovintų trešnių, apelsinų sulčių, vyno. Ypač skanus krienų ir obuolių padažas, kuris tinka ir prie laukinės anties. Sviesto ir baravykų padažas skanus prie visų laukinių žvėrių mėsos“, – pasakojo R.Karvelis.
Smaguriams pakanka gabalėlio
R.Karvelis jau spėjo paruošti patiekalų iš bebrų, kuriuos Lietuvoje galima medžioti nuo rugpjūčio 1 dienos. Jais vaišino ir artimiausius bičiulius.
Orkaitėje kepto viso bebro pakanka 8 – 12 žmonių. Norint pasmaguriauti troškinta ar virta bebriena, pakanka nedidelio jos gabalėlio.
„Paragauti bebrienos troškinio su daržovėmis ar džiovintais vaisiais ir kadagio uogomis atsispiria retas. Bebro mėsa ne tik skani, bet ir sveika, nes gyvūnas minta tik medžių žieve, šakelėmis ir žolėmis“, – sakė kaunietis.
Didžiausiu skanėstu R.Karvelis vadina bebrų uodegas, kurias dar viduramžiais vertino lietuvių didikai.
„Bebro uodegos neįmanoma su niekuo palyginti, nes ji – nepakartojama“, – įsitikinęs kaunietis.
Vyras žino, kaip iš jų išvirti sriubą su daržovėmis, druska, laurų lapais ir garstyčiomis. Uodega taip pat tinkama rūkyti ar vytinti. Neseniai kaunietis išmėgino naują receptą: marinuotą bebro uodegą jis kepė folijoje ant žarijų.
Marinatą užpilkite ant uodegos gabalėlių, gerai paslėkite ir padėkite į šaldytuvą. Marinuokite 1 – 2 paras.
Prie kepdami nedideliais gabalėliais supjaustykite arba sutarkuokite morkas, jas sudėkite ant bebrienos. Patiekalą suvyniokite į foliją ir kepkite ant žarijų maždaug pusvalandį.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga ! Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti. "Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Bebro mėsa savo skoniu panaši į elnieną. Prieš kepant ar troškinant bebrą rekomenduojama apie parą ar dvi marinuoti. Be to, ruošiant mėsą reikia pašalinti riebalus, kurie patiekalui gali suteikti kartoką skonį. Bebras, panašiai kaip ir stirniena ar elniena, gana greitai džiūsta. Kad mėsa neprarastų sultingumo, ji kepama uždengtame troškintuve, kepimo rankovėje ar tiesiog, naudojama troškiniams.
Bebrų medžioklės terminas:
Nuo rugpjūčio 1 d. iki balandžio 15 d.
Viskas prasideda nuo bebro paruošimo ir turime universalu bebro marinavimo receptą, kurį naudoja nuo senų laikų:
Mėsa įtrinti prieskoniais, paslėgti ir laikyti šaltai 2-3 dienas. Taip paruoštas bebras kepamas ant iešmo, ant grotelių, keptuvėje
bebras medis
Mūsų receptai yra trumpi, aiškūs ir tradiciniai, todėl visada galite panaudoti savo fantaziją ir pakeisti skonį pagal save.
Troškintas bebras
Jums reikės:
Marinuoto bebro mėsos
3-4 šaukštai aliejaus
2-3 morkos
2 svogūnai arba poras
3-4 džiovinti baravykai arba 300g šviežių apvirtų grybų
3-4 šaukštai grietinės
Maltų pipirų
Gaminimas
Į pakaitinta troškintuvą supilti aliejų, suberti pjaustytas morkas, pabarstyti pipirais, sudėti marinuotą bebrą, ant jo – pjaustytus svogūnus arba porą, paruoštus džiovintus baravykus (ir įpilti jų nuoviro) arba apvirtus šviežius grybus, užpilti grietinę.
Troškinti 1,5-2 val.
Mėsa supjaustyti nedideliais gabaliukais ir su trupučių vandens kepti riebaluose, kol beveik suminkštės. Tada sudėti stambius tarkuotas morkas, pjaustytus svogūnus, pabarstyti maltais pipirais, sukrėsti pomidoro padažą, suberti nuplautus ryžius, įpilti puse litrų vandens, viską išmaišyti ir troškinti.
Išsitroškinusį plovą išversti į dubenį ir apibarstyti pjaustytais žalumynais.
bebras vandenyje
Troškinta bebro uodega aluje
Jums reikės:
Bebro uodegą nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, supjaustykite, sumaišykite su marinatu, prislėkite ir marinuokite 1-2 paras.
Įkaitinkite keptuvėje aliejų, sudėkite mėsą, supjaustytas daržoves, kai aliejus užvirs, supilkite alų ir troškinkite apie valandą.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga ! Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti. "Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas