Patiekalai iš inkstų.

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Inkstai

Paprastai išdorojus žvėrį - pradedant nuo briedžio, elnio, stirnos ar šerno, visada stengiuosi tokį subproduktą pasiimti namo. Žmona verda puikia agurkinę su inkstukais, kurį yra mano mėgstamiausia sriuba.
Na o čia keletas receptų su inkstais, kuriuos vietoje naminių gyvulių, gali pakeisti laukinių žvėrių.


Skaniausi yra veršelių ir avių inkstai. Gaminant valgius jų nereikia specialiai apdoroti. Inkstus galima kepti ant iešmo arba elektrinėje kaityklėje.

Galvijų ir kiaulių inkstus reikia kruopščiai paruošti: perpjauti išilgai, išpjaustyti kraujagysles, išmirkyti šaltame vandenyje, apvirti, dar kartą perplauti šaltu vandeniu ir tik tada gaminti valgį.

Rusiška agurkienė su inkstais

200 g virtų inkstų, 600 g bulvių,

120 g perlinių kruopų, 120 g morkų,

30 g petražolių, 120 g svogūnų,

180 g raugintų agurkų, 60 g riebalų,

60 g grietinės, 30 g žalumynų,

druskos, pipirų.

Perrinktas, gerai nuplautas perlines kruopas suberkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu (3 l kilogramui kruopų), uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 1 valandą.
Raugintų agurkų sutvirtėjusią žievę nulupkite, perpjaukite į 4 dalis išilgai, pašalinkite sėklas, supjaustykite skersai mažais gabaliukais, užpilkite sultiniu ir pavirinkite.
Į verdantį pasūdytą sultinį sudėkite troškintas kruopas ir virkite 40-50 minučių. Po to sudėkite smulkiai arba kubeliais supjaustytas bulves ir virkite dar 10-15 minučių, tada sudėkite pavirintus agurkus, pakepintus svogūnus, prieskonines daržoves, pipirų, lauro lapą ir baikite virti. Skonį reguliuokite raugintų agurkų rasalu, kuriame jie mirko.
Paduodami į stalą agurkienės lėkštėn įberkite kubeliais supjaustytų virtų inkstų, paskaninkite grietine.


Inkstai su daržovėmis

0,5 kg inkstų, 2 šaukštai riebalų,

šaukštas miltų, 2 morkos,

petražolės šaknis, 5 bulvės,

3 svogūnai, 2 rauginti agurkai,

skiltelė česnako, stiklinė grietinės,

šaukštas pomidorų padažo,

pipirų, druskos, stiklinė sultinio,

šaukštas sviesto.

Išmirkytus ir išvirtus inkstus supjaustykite nedideliais gabaliukais, pasūdykite, pavoliokite miltuose ir apkepinkite riebaluose. Dėdami į puodą, užpilkite sultiniu, grietine, įdėkite pomidorų padažo, česnako, įberkite pipirų ir 10 minučių patroškinkite. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į puodą su inkstais ir ištroškinkite.
Prieš patiekdami į stalą patiekalą pabarstykite smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais.

Inkstai grietinėje

0,5 kg inkstų, 2 svogūnai,

druskos, pipirų, stiklinė grietinės,

0,5 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų,

šaukštas riebalų, šaukštas miltų.

Išmirkytus ir apvirtus inkstus supjaustykite plonomis juostelėmis, apvoliokite miltais. Griežinėliais supjaustytus svogūnus apkepinkite įkaitintuose riebaluose. Kai jie pagels, sudėkite į puodą. Tuose pačiuose riebaluose apkepinkite inkstus ir sudėkite į puodą su svogūnais. Pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais, užpilkite grietine ir 10 minučių troškinkite.
Inkstai valgomi su virtais makaronais bei salotomis.


Kvapieji inkstai (kinų patiekalas)

250 g kiaulės inkstų, 30 g sorų padažo,

5 g koncentrato, 5 g druskos,

5 g šviežio imbiero arba svogūnų laiškų,

kvapiųjų pipirų, cinamono, gvazdikėlių,

po 10 g petražolių lapelių ir krapų.

Apdorotus inkstus išvirkite kartu su išvardytais prieskoniais. Atvėsusius supjaustykite plonais griežinėliais. Trupinius ir mažyčius gabaliukus sukrėskite į lėkštės vidurį, aplinkui apdėkite griežinėliais ir apibarstykite imbieru bei supjaustytais svogūnų laiškais.


Kurtamyšo troškinys

700 g veršelio ar avies inkstų,

50 g kiaulės taukų, 100 g svogūnų,

100 g pakepintų grybų, 300 g keptų bulvių,

200 g šviežių pakepintų pomidorų,

500 g grietinės, druskos, pipirų,

2-3 lauro lapai, 150 g šviežių pomidorų,

25 g žalumynų.

Apdorotus inkstus supjaustykite, sudėkite apkepintus pomidorus, riebaluose pakepintus smulkiai supjaustytus svogūnus, grybus, skiltelėmis supjaustytas keptas bulves, pasūdykite, pabarstykite pipirais, užpilkite verdančia grietine ir troškinkite moliniame puodelyje, orkaitėje arba krosnyje.
Į stalą paduokite tame pačiame puodelyje, ant viršaus uždėję šviežių supjaustytų pomidorų ir apibarstę susmulkintais žalumynais.


Inkstai su raugintais agurkais (rusų patiekalas)

6 inkstai, 3 rauginti agurkai,

3 lauro lapai, 4 pipirai, svogūnas,

100 g sviesto, šaukštas cukraus,

2 šaukštai acto, pagal skonį druskos.

Inkstus virkite, kol jie taps apyminkščiai. Vandenį nupilkite, inkstus supjaustykite gabaliukais, užpilkite trupučiu sultinio ar vandens (kad vos apsemtų inkstus). Įberkite druskos, pipirų žirnelių, įmeskite lauro lapus, sudėkite supjaustytus ir pakepintus svogūnus bei sviestą. Troškinkite. Į pabaigą sudėkite griežinėliais supjaustytus agurkus, supilkite paskrudintą cukrų, atskiestą actu. Užvirinkite ir dar truputį patroškinkite.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Virti inkstai (baškirų patiekalas)

600 g galvijų inkstų,

svogūnas, lauro lapas,

pagal skonį pipirų ir druskos.

Inkstus gerai nuplaukite, nulupkite plėvelę, perpjaukite išilgai ir 2-3 valandas mirkykite šaltame vandenyje. Po to inkstus dar kartą nuplaukite, sudėkite į puodą ir įpilkite 2-3 kartus daugiau vandens nei sveria inkstai. Išvirkite, sultinį nupilkite, inkstus dar kartą perplaukite šaltu vandeniu, supjaustykite gabaliukais, užpilkite nuoviru, įberkite smulkiai supjaustytų svogūnų ir vėl truputį pavirkite.
Kai kurios šeimininkės išvirusios inkstus pakepina. Keptuvėje jos įkaitina riebalus, įdeda smulkiai supjaustytų svogūnų, sudeda virtus inkstus ir kepina juos 5-6 minutes.

Troškinti inkstai

700 g inkstų, 2 šaukštai riebalų,

šaukštas miltų, 2 morkos,

petražolės šaknis, 5 bulvės,

3 svogūnai, 2 nedideli agurkai,

skiltelė česnako, stiklinė grietinės,

2 šaukštai pomidorų tyrės, pipirų,

druskos, petražolių lapelių.

Supjaustytus skersai nestorais griežinėliais inkstus (galvijų inkstus prieš tai išmirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje) pasūdykite apibarstykite miltais ir pakepinkite riebaluose. Tada sudėkite juos į puodą, užpilkite sultiniu, įdėkite grietinės, pomidorų tyrės, pipirų, kapoto česnako ir patroškinkite. Agurkus nulupkite, pašalinkite sėklas, smulkiai supjaustykite. Smulkiai supjaustykite ir nuskustas morkas, petražolės šaknį, Svogūnus bei bulves. Visas šias daržoves pakepinkite ir sudėkite į puodą. Viską troškinkite, kol produktai suminkštės.
Patiekalą paduokite pusdubenyje, apibarstę petražolių lapeliais.


Rusų receptas

500 g inkstų, 40 g sviesto, 80 g svogūnų,

300 g grietinės padažo su pomidorų tyre,

saldžių raudonųjų pipirų,

maltų juodųjų pipirų, druskos.

Kiaulės inkstus nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite gyslas ir 3-4 valandas mirkykite šaltame vandenyje. Po to inkstus nuplaukite, supjaustykite gabaliukais, apibarstykite druska, maltais pipirais ir apkepinkite įkaitintuose riebaluose. Atskirai pakepinkite susmulkintus svogūnus.
Paruoškite padažą. Į indelį įpilkite 0,5 stiklinės grietinės, įdėkite 20 g sviesto, įberkite 20 g miltų, įpilkite 3/4 stiklinės sultinio ir pavirinkite. Tada įdėkite 30 g pomidorų tyrės, įberkite pipirų, druskos ir 2-3 minutes pavirkite.
Į padažą sudėkite pakepintus svogūnus, supjaustytus raudonuosius pipirus ir ištroškinkite.
Į padažą sudėkite paruoštus inkstus. Išmaišykite. Prie patiekalo paduokite bulvių tyrės arba biriai išvirtų grikių ar ryžių košės.

Troškinti ir pakepinti inkstai

1 kg inkstų, 2-3 svogūnai,

10 g riebalų svogūnams pakepinti,

40 g riebalų inkstams troškinti,

šaukštas miltų, prieskonių,

citrinos sulčių, tarkuota citrinos žievelė,

stiklinė sultinio, druskos.

Šaltame vandenyje išmirkytus inkstus švariai nuplaukite, sudėkite į šaltą vandenį, įberkite druskos ir pavirinę išgriebkite, nuplaukite, vėl užpilkite vandeniu ir dar kelias minutes pavirinkite. Po to inkstus supjaustykite plonais griežinėliais, dar kartą nuplaukite, nusausinkite ir pavoliokite miltuose. Puode įkaitinkite riebalus, juose pakepinkite supjaustytus svogūnus, sudėkite inkstus ir šiek tiek pakepinkite. Tada įpilkite sultinio, suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir, įpylę citrinos sulčių, pasūdykite, sudėkite prieskonius ir trumpai patroškinkite (ilgai troškinant inkstai sukietėja).
Šį patiekalą paduokite pusdubenyje su keptomis bulvėmis.

Inkstai su grybais ir skrebučiais

700 g veršio inkstų, šaukštas sviesto,

0,5 stiklinės miltų, 2 svogūnai,

2 stiklinės virtų grybų, pipirų,

druskos, stiklinė grietinės.

Skrebučiams:

300 g sužiedėjusio pyrago,

0,5 stiklinės pieno ar grietinės,

0,5 stiklinės džiūvėsėlių,

kiaušinis, šaukštas sviesto.

Gerai nuplautus inkstus supjaustykite, apibarstykite druska, pipirais, miltais ir pakepinkite svieste. Po to inkstus sukrėskite į puodą, sudėkite svieste pakepintus svogūnus, išvirtus ir svieste pakepintus grybus, užpilkite grietine ir patroškinkite.
Sužiedėjusio pyrago plutas nupjaustykite, suraikykite. Riekeles suvilgykite kiaušinio ir pieno ar grietinėlės plakinyje, pavoliokite maltuose džiūvėsėliuose ir apkepinkite svieste.
Į pusdubenį sudėkite pakepintas riekeles, ant jų uždėkite inkstus, greta sudėkite iš padažo išimtus grybus ir viską užpilkite tuo pačiu padažu. Prie patiekalo paduokite šviežių kopūstų salotų.

Kepti inkstai

700 g kiaulės, veršelio ar galvijo inkstų,

2 šaukštai riebalų ar margarino,

3 svogūnai,

druskos, maltų pipirų.

Galvijo inkstus perpjaukite pusiau, 3-4 valandas mirkykite šaltame vandenyje ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Kiaulės ir veršelio inkstų virti nereikia. Tada inkstus skersai supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir apkepinkite riebaluose. (Ilgai nekepinkite, nes tuomet jie pasidaro kieti.)
Pakepintus inkstus užpilkite svieste pakepintais svogūnais arba apšlakstykite citrinos sultimis. Juos galite patiekti ir su pomidorų padažu. Tuo atveju inkstus sudėkite į paruoštą padažą, pakaitinkite kol užvirs ir neškite į stalą.
Prie šio patiekalo tinka švieži troškinti grybai arba svieste pakepintos pomidorų puselės. Galite paduoti kitų karštų priedų - bulvių tyrės, virtų ar keptų bulvių arba ryžių košės.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Kinų receptas

500 g inkstų, šaukštelis kukurūzų krakmolo,

3 šaukštai aliejaus, 250 g salierų,

šaukštas prieskoninių žalumynų sriubai,

sauja supjaustytų svogūnų laiškų,

truputis konjako, skiltelė česnako.

Inkstus perpjaukite išilgai, pašalinkite gyslas, gerai perplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Tokiais pat griežinėliais supjaustykite salierus bei svogūnus. 5 minutes daržoves pakepinkite įkaitintame aliejuje. Po to jas sustumkite prie krašto, inkstus pavoliokite miltuose ir, įdėję grūsto česnako, įpylę konjako, toje pačioje keptuvėje apkepinkite. Kad inkstai būtų minkštesni, juos kepkite ant karštos ugnies tik 4 minutes. Bebaigiant kepti sudedami prieskoniniai žalumynai.
Į stalą valgį paduokite tuojau pat. Priedas - biri ryžių košė.

Kepti veršelių inkstai (estų patiekalas)

400 g veršelio inkstų,

2 šaukštai sviesto,

pipirų, druskos,

2 šaukšteliai citrinos sulčių,

2 šaukštai miltų.

Inkstus nuplaukite, nenuplėšę taukų supjaustykite gabalėliais, pavoliokite miltuose arba džiūvėsiuose ir kepkite įkaitintuose riebaluose, kol gražiai pagels. Tada apibarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Inkstus galite kepti ir nepjaustytus arba perpjautus pusiau - orkaitėje.
Iškepusius inkstus sudėkite į pašildytą dubenį, apšlakstykite riebalais, kuriuose jie kepė. Patiekite su keptomis bulvėmis (iškeptomis orkaitėje arba keptuvėje).

Virti inkstai daržovių padaže (estų patiekalas)

500 g inkstų, 1-2 morkos, 2 svogūnai,

petražolės šaknis, 200 g raugintų agurkų,

3-4 šaukštai riebalų, šaukštas miltų,

šaukštas pomidorų tyrės arba 3-4 švieži pomidorai,

skiltelė česnako, druskos, pipirų, lauro lapų.

Kiaulių ar galvijų inkstus perpjaukite išilgai (pusiau), išpjaustykite gyslas ir išmirkykite šaltame vandenyje. Po to gerai nuplaukite, šiek tiek apvirkite ir, perplovę šaltu vandeniu, vėl dėkite į karštą pasūdytą vandenį ir virkite 1-1,5 valandos. Baigdami virti, sudėkite prieskonius. Išvirusius inkstus supjaustykite išilgai į 3-4 dalis, o paskui - skersai plonais griežinėliais.
Padažui daržoves supjaustykite mažais kubeliais arba šiaudeliais ir ištroškinkite riebaluose. Pridėkite pomidorų tyrės bei miltų, pakaitinkite ir įpilkite tiek karšto vandens arba inkstų nuoviro, kad padažas būtų nelabai tirštas. Jį sumaišykite su supjaustytais inkstais, įdėkite smulkiai sukapoto česnako, supjaustytų agurkų. Troškinkite 10 minučių.
Rauginti agurkai padažui suteikia sūroką skonį, todėl prieš sūdydami paragaukite. Patiekalas bus švelnesnio skonio, jei baigdami virti įbersite truputį cukraus.
Prie šio patiekalo paduokite virtų bulvių.

Inkstų troškinys su obuoliais

400-500 g inkstų, 2 šaukštai riebalų,

svogūnas, salieras, šaukštas miltų,

3-4 obuoliai, 2 šaukštai grietinės,

druskos, pipirų, žalumynų.

Išmirkytus ir apvirtus galvijų inkstus perpjaukite išilgai pusiau, o kiekvieną pusę - dar į 2-3 dalis. Tada supjaustykite skepsai plonais griežinėliais. Juos pakepinkite įkaitintuose riebaluose, kol parusvės. Į tuos pačius riebalus suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite stiklinę karšto vandens ir, uždengę puodą, palangva troškinkite. Baigdami troškinti, suberkite miltus, ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytus obuolius. Patiekalą paskaninkite grietine.
Prie šio troškinio tinka orkaitėje ar keptuvėje iškeptos bulvės.

Veršelio inkstai, troškinti grietinėje su grybais

1-2 veršelių inksta, 400 g šviežių grybų,

1 stiklinė 20 % riebumo grietinės,

2 šaukštai miltų, 2-3 šaukštai riebalų,

druskos, pipirų.

Inkstus perpjaukite pusiau, išpjaustykite gyslas, gerai nuplaukite, supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, pavoliokite juos miltuose ir pakepinkite įkaitintuose riebaluose, kol gražiai paskrus. Po to troškintuve susluoksniuokite inkstus su apkepintais grybais. Apibarstykite kapotais žalumynais, užpilkite grietine ir troškinkite 15-20 minučių.
Prie šio valgio padažą patiekite atskirai. Prie patiekalo paduokite virtų bulvių bei daržovių salotų.

Veršelio inkstai su konjaku (estų valgis)

2 dideli veršelio inkstai, pieno,

2 šaukštai riebalų, šaukštas miltų,

200 g 20 % riebumo grietinėlės,

2 šaukštai konjako, druskos, pipirų.

Inkstus perpjaukite pusiau, pašalinkite gyslas ir per naktį mirkykite piene. Tada supjaustykite juos griežinėliais, pavoliokite miltuose ir truputį pakepinkite įkaitintuose riebaluose. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, užpilkite grietinėle ir troškinkite.
Prieš paduodami į stalą patiekalą apšlakstykite konjaku. Valgį patiekite su biria ryžių koše bei keptais svogūnais.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Galvijų inkstai svogūnų padaže

400-500 g galvijų inkstų,

3 šaukštai margarino,

šaukštas miltų, 2 svogūnai,

3-4 rauginti agurkai, 8-10 bulvių,

žalumynų, druskos, pipirų,

lauro lapas.

Inkstus perpjaukite pusiau, 2-3 valandas mirkykite piene arba vandenyje. Po to apvirkite, perplaukite šaltu vandeniu ir virkite 1-1,5 valandos. Virtus inkstus supjaustykite plonais griežinėliais ir apkepinkite troškintuve kartu su svogūnais. Ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytas bulves bei prieskonius.
Iš nuoviro pagaminkite padažą: ištirpinkite šaukštą margarino. Jame pakepinkite miltus ir pamažu supilkite 1,5 stiklinės nuoviro. Padažą dar 10 minučių pavirinkite. Tada jį supilkite ant inkstų ir bulvių. Uždengę puodą, patroškinkite 25-30 minučių. Valgį patiekite tame pačiame inde, kuriame jis buvo troškinamas. Viršų apibarstykite kapotais žalumynais.

Inkstai grybų padaže

400 g galvijų inkstų, 250 g apvirtų grybų,

2 šaukštai margarino, svogūnas,

druskos, pipirų, 0,5 šaukšto miltų,

grietinės, 2 šaukštai supjaustytų žalumynų,

0,75 stiklinės ryžių, vandens,

2-3 šaukštai sviesto.

kartu su smulkiai supjaustytu svogūnu, paskui sudėkite susmulkintus grybus ir troškinkite 10-15 minučių. Grietinę sumaišykite su miltais, supjaustytais petražolės lapeliais ir užpilkite ant inkstų. Pridėkite prieskonių ir dar keletą minučių patroškinkite.
Ryžius išvirkite dideliame vandens kiekyje. Išgriebkite juos kiaurasamčiu ir nuvarvinkite. Tada ryžius pakepinkite svieste, sudėkite į pašildytą dubenį ir apipilkite inkstų bei grybų padažu.

Inkstai, troškinti vyne

400-500 g inkstų, 100 g rūkytos nugarinės,

2 šaukštai miltų, 2 vidutinio dydžio svogūnai,

stiklinė vandens, šaukštas tarkuotų krienų,

0,5 stiklinės raudono vyno arba uogų sulčių,

šaukštas supjaustytų žalumynų, druskos, pipirų.

Galvijų ar kiaulių inkstus perpjaukite pusiau, keletą valandų pamirkykite piene ar vandenyje, apvirinkite ir supjaustykite pailgais gabaliukais ar griežinėliais. Rūkytos nugarinės gabaliukus (kubelius) apkepinkite troškintuve. Ten pat patroškinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, apkepinkite miltuose pavoliokite inkstų gabaliukus. Viską apibarstykite druska ir pipirais. Tada įpilkite vandens ir vyno. Ištroškinkite ant silpnos ugnies.
Troškinį apibarstykite tarkuotais krienais bei supjaustytais žalumynais. Patiekalas valgomas su virtais ryžiais, bulvėmis ir daržovių salotomis.

Grietinėje troškinti inkstai

2 veršelio inkstai, 2 šaukštai sviesto,

0,5 šaukšto miltų, druskos, pipirų,

stiklinė 20 % riebumo grietinėlės, žalumynų.

Inkstus nuplaukite, kartu su taukais supjaustykite plonais griežinėliais ir apkepinkite svieste. Pasūdykite, apibarstykite pipirais, miltais ir įpilkite grietinėlės. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol inkstai suminkštės.
Šis patiekalas valgomas su virtais ryžiais ar bulvėmis ir daržovėmis.

Rusiškas inkstų troškinys

1,2 kg galvijo inkstų (arba 1 kg veršiuko, avies arba kiaulės inkstų),

750 g bulvių, 150 g morkų, 150 g svogūnų,

70 g petražolės šaknies, lauro lapas,

80 g margarino, 300 g raugintų agurkų,

5 g česnako.

Išvirtus inkstus supjaustykite gabaliukais ir apkepinkite. Po to juos užpilkite raudonu padažu, sudėkite apkepintus morkų griežinėlius, susmulkintą petražolę bei svogūnus. Patroškinę 5-10 minučių, sudėkite skiltelėmis supjaustytas apkepintas bulves. Baigdami troškinti, sudėkite nuluptų raugintų agurkų gabaliukus, įberkite kvapiųjų pipirų, įmeskite lauro lapą ir užvirinkite. Pagardinkite sutrintu česnaku.

Kepti inkstai džiūvėsėliuose

700 g kiaulės, avies ar veršelio inkstų,

šaukštas miltų, kiaušinis, stiklinė džiūvėsėlių,

2 šaukštai riebalų, maltų pipirų, druskos.

Inkstus supjaustykite išilgai nestorais inksto pavidalo griežinėliais, pabarstykite juos druska, pipirais, miltais, suvilgykite truputį pasūdytame kiaušinio plakinyje, pavoliokite džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepinkite keptuvėje su riebalais. Po kelių minučių pašaukite į orkaitę ir baikite kepti.
Iškeptus inkstus sudėkite į pusdubenį, užpilkite riebalais, kuriuose jie kepė. Šalia sudėkite keptas bulves. Jeigu turite citriną, nutarkuokite jos žievelę, pakepinkite svieste ir apipilkite inkstus. Ant viršaus uždėkite po griežinėlį citrinos.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Kepti inkstai pomidorų padaže (estų patiekalas)

500 g veršelio inkstų,

100 g sviesto, druskos,

pipirų, aštraus padažo,

šaukštas raudono vyno,

šaukštas pomidorų tyrės,

šaukštas miltų.

Inkstus nuplaukite, nuplėškite plėvelę ir supjaustykite į 3 dalis. Po to apibarstykite druska, maltais pipirais ir kepinkite iš abiejų pusių įkaitintame svieste, kol apsitrauks ruda plotele. Tada sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek pakepinkite. Iškepusius inkstus sudėkite į pašildytą dubenį.
Į skystį, pasilikusį keptuvėje, įberkite miltų, įpilkite šlakelį vandens, įdėkite aštraus padažo, pomidorų tyrės ir įpilkite vyno. Viską pavirinkite ir užpilkite ant inkstų. Į tą patį dubenį įdėkite keptų bulvių.
Atskirai patiekite šviežių daržovių salotų.


Ant iešmo kepti inkstai (estų patiekalas)

500 g inkstų, 400 g pomidorų,

2 svogūnai, aliejaus, druskos, pipirų.

Veršelio arba avies inkstus nuplaukite, pašalinkite gyslas, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Juos suverkite ant iešmo pakaitomis su storais, griežinėliais supjaustytais, svogūnais. Viską aptepkite aliejumi, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite.
Iškeptus inkstus patiekite su šviežių agurkų skiltelėmis, svogūnų laiškais bei aštriu padažu.

Avies inkstų kepsnys

400 g avies inkstų,

100 g rūkytos nugarinės,

druskos, pipirų, aliejaus.

Inkstus nuplaukite, nuplėškite plėvelę ir giliai įpjaukite (iki galo neperpjaukite). Tada suverkite ant iešmo pakaitomis su rūkytos nugarinės gabalėliais, apibarstykite pipirais, pasūdykite, aptepkite aliejumi ir sukiodami iešmą, kepkite. Kepami inkstai per įpjovą prasiskiria.
Iškeptus inkstus į stalą paduokite su šviežiais pomidorais bei aštriu padažu. Galite patiekti ir pusdubenyje su riebaluose keptomis šiaudeliais supjaustytomis bulvėmis bei šviežiomis daržovėmis.


Angliškas inkstų apkepas

Tešlai:

250 g miltų, 60 g taukų, 2 kiaušiniai,

druskos, trynys.

Įdarui:

3 veršelio inkstai, 500 g veršienos,

100 g taukų, 2 svogūnai, morka,

druskos, pipirų.

Veršieną ir gerai išmirkusius inkstus supjaustykite kubeliais, pavoliokite miltuose ir kartu su svogūnų žiedeliais bei morkų griežinėliais apkepinkite riebaluose. Tada pasūdykite, pabarstykite pipirais ir dar patroškinkite. (Galite įpilti truputį vandens arba sultinio.)
Užminkykite mielinę tešlą. Ją pusvalandį palaikykite šaltoje vietoje, kad sustingtų. Kepimo formą ištepkite riebalais, 2/3 jos užpilkite tešla. Ant jos paskleiskite paruoštą įdarą, o ant jo - vėl sluoksnį tešlos. Viršų aptepkite kiaušinio tryniu. Kepkite 20-30 minučių orkaitėje.

Inkstai su kumpiu ir grybais (ukrainiečių patiekalas)

400 g inkstų, 100 g virto kumpio,

sūdyto virto liežuvio,

150 g baravykų arba pievagrybių,

2 šaukštai sviesto,

300 g padažo su grietine bei pomidorų tyre,

40 g sūrio, druskos, pipirų, žalumynų.

Veršelio žalius, o galvijo virtus inkstus supjaustykite stambiais šiaudeliais. Tokiu pat būdu supjaustykite kumpį, liežuvį, grybus. Viską pakepinkite riebaluose (grybus ir inkstus atskirai, o kumpį ir liežuvį kartu). Po to produktus sudėkite į indą, supilkite padažą ir išmaišykite. Viską supilkite į keptuvę, apibarstykite tarkuotu sūriu, apšlakstykite sviestu ir kepkite.
Inkstus paduokite tame pačiame inde, kuriame jie kepė. Patiekalą apšlakstykite tirpintu sviestu, apibarstykite kapotais žalumynais.

Inkstų šašlykas (tadžikų patiekalas)

Porcijai:

170 g avies inkstų, 180 g šviežių pomidorų,

5 g vyno acto, 15 g svogūnų laiškų,

druskos, pipirų.

Nuplautus inkstus supjaustykite nedideliais gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais, suverkite ant iešmo ir kepkite virš žarijų. Iškepusį šašlyką numaukite nuo išmo, sudėkite į dubenį, apšlakstykite actu, apibarstykite supjaustytais svogūnų laiškais.
Patiekite su keptais pomidorais.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Inkstų ir širdies šašlykas

300 g veršelio inkstų,

300 g veršelio širdies,

druskos, pipirų,

2 svogūnai, 3 pomidorai,

200 g rūgštaus raudono vyno,

2 šaukštai aliejaus.

Apdorotus inkstus supjaustykite kubeliais. Širdį perpjaukite pusiau, išpjaustykite gyslas ir riebalus, nulupkite plėvelę, supjaustykite piršto storio griežinėliais. Širdies ir inkstų gabalėlius bent pusvalandį palaikykite vyne. Po to nusausinkite, suvarstykite ant iešmo pakaitomis su stirai supjaustyto svogūno griežinėliais, pomidoro skiltelėmis, aptepkite aliejumi ir kepkite.
Iškepusį šašlyką apibarstykite prieskoniais ir patiekite karštą. Atskirai paduokite aštrų padažą.


Inkstai su ryžiais

400 g inkstų, margarino,druskos, pipirų,

0,5 stiklinės ryžių, 2 šaukštai aliejaus,

didelis svogūnas, 2 skiltelės česnako,

2,5 stiklinės vandens arba mėsos sultinio,

pipirų, druskos, 200 g marinuotų grybų.

Išmirkytus, verdančiu vandeniu nuplikytus ir išvirtus kiaulės ar galvijų inkstus perpjaukite pusiau, paskui supjaustykite juostelėmis išilgai ir plonais gabaliukais skersai. Šiek tiek apkepinkite margarine.
Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnako skilteles, kol įgaus aukso spalvą. Tada suberkite sausus ryžius ir maišydami kepinkite, kol pasidarys skaidrūs (žiūrėkite, kad neparuduotų!). Įpilkite vandens arba inkstų nuoviro, sudėkite prieskonius, išmaišykite ir uždengę virkite ant silpnos ugnies 20 minučių. Baigdami virti, sudėkite pakepintų inkstų gabalėlius, susmulkintus grybus ir viską dar keletą minučių pavirinkite.
Patiekalą sudėkite į pusdubenį ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Prie šio valgio paduokite agurkų, pomidorų, salotų lapelių arba aštraus kartoko skonio daržovių, tarkim, virtų burokėlių ir krienų mišrainės.


Estiškas inkstų kepsnys

1-1,5 kg veršienos kartu su inkstais,

druskos, 2 šaukštai riebalų, svogūnas,

morka, petražolė,

1,5 stiklinės vandens arba sultinio,

0,5 šaukštelio bulvių krakmolo,

stiklinė grietinėlės, citrinos sulčių.

Iš veršienos išimkite kaulus. Inkstus supjaustykite išilgai per pusę, nuplaukite, įtrinkite citrinos sultimis, druska ir sudėkite ant mėsos kartu su inkstų taukais arba lašiniukais. Mėsą suvyniokite, kad inkstai liktų viduje, Stipriai suriškite virvute ir įdėkite į įkaitintą keptuvą. Apšlakstykite karštais riebalais ir kepkite karštoje orkaitėje. Kai mėsa apsitrauks rusva plutele, įtrinkite ją druska, sudėkite prieskonines daržoves, įpilkite skysčio ir kepkite 1,5 valandos vidutinio karštumo orkaitėje. Kas 8-10 minučių kepsnį palaistykite atsiradusiomis sultimis arba vandeniu.
Likus kepti pusvalandį, mėsą pašlakstykite grietinėle. Iškepusį kepsnį įdėkite į pašildytą dubenį ir aštriu peiliu supjaustykite griežinėliais.
Padažui į skystį, kuriame kepė mėsa, supilkite šaltame vandenyje išplaktą bulvių krakmolą, citrinos sultis, grietinėlę ir šiek tiek pavirinkite. Kepsnį patiekite su švelnaus skonio daržovėmis, žiediniais kopūstais, virtais žirniais, mažomis morkytėmis, salotų lapų arba šviežių agurkų salotomis.


Olandiškas veršelio inkstų patiekalas

500 g veršelio inkstų, 80 g lašiniukų,

8 nedideli svogūnai, 12 mažų šviežių bulvių,

2 šaukšteliai sviesto, 4 kadagio uogos,

druskos, pipirų, truputis džino ar konjako.

Puodelyje ištirpinkite šaukštelį sviesto, jame pakepinkite kubeliais supjaustytus lašiniukus bei nepjaustytus svogūnus. Išgriebę svogūnus, tuose pačiuose riebaluose truputį pakepinkite gerai nuplautus ir nusausintus veršelio inkstus.
Nuskustas bulvytes pakepinkite su kitu šaukšteliu sviesto. Kepinant jos neturi parusvėti. Jei reikia, galite įpilti šlakelį vandens. Bulvytes, lašiniukus ir svogūnus sumaišykite su inkstais. Viską apibarstykite pipirais, druska ir kepkite orkaitėje neuždengtame inde. Jei reikia, dar įpilkite vandens. Baigdami kepti, įberkite trintų kadagio uogų, o po 5 minučių įpilkite džino.
Į stalą valgį paduokite tame pačiame inde, kuriame kepė.

Angliškas patiekalas

1 kg avienos sprandinės,

3 avių inkstai, 1 kg bulvių,

3 dideli svogūnai, 200 g grybų,

0,5 l mėsos sultinio,

60 g sviesto, druskos, pipirų.

Avienos sprandinę, nuėmę riebalų perteklių, supjaustykite griežinėliais. Bulves supjaustykite stambiai, o svogūnus - smulkiai. Grybus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Inkstus perpjaukite išilgai ir, pašalinę gyslas, gerai nuplaukite. Visus produktus sluoksniais sudėkite į gilų puodą. (Anglijoje šiam patiekalui gaminti naudojami specialūs dideli puodai su storu dugnu.) Ant viršaus sudėkite bulves. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite druska bei pipirais. Tada supilkite ištirpintą sviestą ir sultinį. Puodą sandariai uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies. Troškinkite 3 valandas. Kartkartėmis puodą sukrėskite, kad produktai neprisviltų.


Troškinti veršelio inkstai

800 g veršelių inkstų, 0,5 stiklinės riebalų,

1,5 šaukšto miltų, 5 svogūnai,

0,5 stiklinės pieno, 200 g pomidorų tyrės,

60 g riešutų, druskos, pipirų, česnako.

Inkstus nuplaukite, nupjaustykite riebalus, perpjaukite išilgai pusiau, užpilkite pienu ir 2 valandas palaikykite šaldytuve. Po to plonai supjaustykite, apibarstykite prieskoniais, miltais ir apkepinkite.
Riešutus nuplikykite karštu vandeniu ir sukapokite. Supjaustytus svogūnus kartu su riešutais bei pomidorų tyre sudėkite į inkstus. Viską troškinkite, pagardinkite prieskoniais.
Šį valgį patiekite su virtomis bulvėmis bei salotų lapais.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Patiekalai iš inkstų.

Post by medziotojas »

Inkstai su pupelėmis (rusų patiekalas)

500 g inkstų, 40 g sviesto,

300 g pupelių, 100 g svogūnų,

pipirų, lauro lapų, 60 g pomidorų tyrės,

100 g raugintų agurkų,

petražolių lapelių, druskos.

Apdorotus inkstus supjaustykite 5-6 mm dydžio gabaliukais ir truputį pakepinkite kartu su plonai supjaustytais svogūnais, pomidorų tyre ir agurkais. Raugintus agurkus prieš tai nulupkite, pašalinkite sėklas, perpjaukite išilgai į 4 dalis ir supjaustykite gabaliukais. (Jeigu agurkų žievelė plona, sėklos nesubrendusios, jų šalinti nereikia.)
Pupeles mirkykite 8-9 valandas šaltame vandenyje. Po to vandenį nupilkite, užpilkite šviežiu šaltu vandeniu ir išvirkite ant silpnos ugnies. Baigiant virti pasūdykite.
Išvirusias pupeles sudėkite į apkepintus inkstus, užpilkite puslitriu pupelių nuoviro ir troškinkite maždaug 20 minučių.
Patiekdami patiekalą apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.


Vengriški kiaulės inkstai

400 g kiaulės inkstų, 60 g riebalų,

80 g svogūnų, maltų saldžiųjų ir aštriųjų ankštpipirių,

10-20 g miltų, 250 g grietinės, druskos.

Inkstus apdorokite, perpjaukite išilgai pusiau, išpjaukite gyslas, nulupkite riebalus. Po to inkstus supjaustykite plonais griežinėliais ir 1-2 kartus nuplikykite verdančiu vandeniu (kad neliktų kvapo). Vandeniui nuvarvėjus, inkstus sudėkite ant svogūnų, apibarstykite maltais ankštpipiriais. Pakepinkite, apibarstykite miltais, įpilkite sultinio ir troškinkite. Baigiant troškinti ant inkstų supilkite grietinę ir pasūdykite. Nors į šį patiekalą dedama nemažai maltų ankštpipirių, bet užtat pilama daug grietinės, todėl valgis nėra labai aštrus.
Patiekalas valgomas su pagerintais kukuliais, ryžiais arba leistinukais.

Inkstai su marinuotais agurkais (čekų patiekalas)

400 g kiaulės inkstų, 60 g riebalų,

100 g svogūnų, kmynų,

maltų saldžiųjų ankštpipirių, sultinio,

10-20 g miltų, 250 g grietinės,

4-6 marinuoti agurkai, druskos,

acto arba citrinos sulčių.

Inkstus apdorokite aukščiau nurodytu būdu. Po to apkepinkite riebaluose su svogūnais ir kmynais, įbėrę pipirų ir įpylę truputį vandens. Ištroškinkite. Išgaravus troškinio skysčiui, likusiuose riebaluose pakepinkite miltus, pavirinkite ir pasūdykite. Toje masėje patroškinkite plonais griežinėliais supjaustytus agurkus. Baigiant troškinti supilkite tirštą grietinę. Pagal skonį pasūdykite ir įpilkite acto arba citrinos sulčių.
Patiekalas valgomas su bulvių tyre, ryžiais, šviežių daržovių salotomis ir kt.


Inkstai su grybais

500 g inkstų, 250 g grybų, 30 g sviesto,

šaukštelis miltų, svogūnas,

0,5 indelio grietinės, 0,5 stiklinės vandens,

druskos, pipirų.

Apdorotus inkstus supjaustykite stambiais gabalais ir apkepinkite. Supjaustykite svogūną, suberkite miltus, supilkite grietinę, vandenį, išmaišykite ir 20 minučių troškinkite greitviryje, sudėję inkstus bei paruoštus grybus. Po to nukelkite nuo ugnies, palaikykite 10-15 minučių ir 10 minučių pavirinkite atidengtame puode. Pabaigoje įberkite druskos, pipirų.


Troškinti inkstai su citrina

800 g inkstų, 3 svogūnai,

citrina, 2,5 šaukšto riebalų,

šaukštas miltų, stiklinė sultinio,

pipirų, druskos.

Apdorotus inkstus (žr. "Inkstai") apvirinkite, išgriebkite, supjaustykite griežinėliais, dar kartą nuplaukite, nusausinkite, pavoliokite miltuose. Puode įkaitinkite riebalus. Juose pakepinkite supjaustytus inkstus, svogūnus, suberkite likusius miltus, šiek tiek pakaitinkite, įpilkite sultinio, sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę bei supilkite išspaustas citrinos sultis. Tada įberkite druskos, suberkite prieskonius ir viską patroškinkite.
Ištroškintus inkstus sudėkite į pašildytą pusdubenį ir patiekite su keptomis bulvėmis bei raugintais agurkais.


Inkstai su padažu (rusų patiekalas)

4 kiaulės inkstai, šaukštas margarino,

2 stiklinės sultinio, 0,5 stiklinės maderos,

0,5 citrinos, šaukštas miltų,

pagal skonį druskos.

Padažui puode ištirpinkite margariną, supilkite sultinyje išmaišytus miltus, maderą, išspaustas citrinos sultis. Išmaišykite ir įdėkite kelis griežinėlius citrinos.
Apdorotus inkstus išvirkite, šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite gabaliukais. Užpilkite padažu ir, prieš patiekdami į stalą, pavirinkite.


Prancūziški inkstų patiekalai

240 g inkstų, 18 g tirpinto sviesto,

50 g pievagrybių, 60 g veršienos,

12 g sūrio, 150 g padažo,

pagal skonį druskos,

pipirų, žalumynų.

Apdorotus veršelio inkstus supjaustykite šiaudeliais ir apkepinkite. Šiaudeliais supjaustykite ir liežuvį, virtus pievagrybius, veršieną ir kartu su inkstais toliau kepinkite. Po to užpilkite grietinės padažu su pomidorų tyre. Patroškinkite, viršų apibarstykite tarkuotu sūriu, apšlakstykite tirpintu sviestu ir kepkite orkaitėje.
Patiekalą apibarstykite susmulkintais žalumynais.


Inkstai marinate

1 kg veršelio ar avies inkstų,

60 g sviesto, 90 g marinato,

600 g raudono padažo,

pagal skonį prieskonių.

Apdorotus inkstus supjaustykite juostelėmis, o jas - gabaliukais. Kepkite keptuvėje riebaluose, kol apsitrauks rusva plutele. Tada inkstus pasūdykite, apibarstykite pipirais, išmaišykite, užpilkite raudonuoju padažu bei marinatu.
Inkstai patiekiami keptuvėje, kurioje kepė.


Agurkų sriuba

500 g galvijų inkstų,

2 agurkai,

2 petražolių šaknys,

svogūnas,

4 bulvės,

2 šaukštai sviesto.

Nuo inkstų nuplėškite plėves bei riebalus, perpjaukite kiekvieną į 3-4 dalis, nuplovę sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Užvirinkite. Vandenį nupilkite, inkstus nuplaukite, vėl užpilkite šaltu vandeniu ir virkite 1-1,5 val.
Nuvalytas petražolių šaknis bei svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste tame puode, kuriame virsite sriubą. Nukėlę puodą nuo ugnies, sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus raugintus agurkus bei bulves. Užpilkite perkoštu inkstų sultiniu ir virkite maždaug 30 minučių. Jeigu mėgstate aštresnę sriubą, galite įpilti raugintų agurkų skysčio.
Į lėkštes sudėkite gabaliukais supjaustytus inkstus, įdėkite grietinės, smulkiai supjaustytų žalumynų ir užpilkite sultiniu su daržovėmis.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply