Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 17038
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

MANGUTAS (Nyctereutes procyonoides)

2008-Sau-25 16:40

mangutas1.jpg

mangutas2.jpg

mangutas.JPG

usas.JPG

Forumiečių Andrysos, GRIZLEY ir Svetimo foto
mangutas (Large).jpg

Pėdsakai


1948 m. Utenos ir Ignalinos apylinkėse buvo pastėbetas mangutas, kuris, matyt, čia patekęs iš kaimyninių respublikų, netrukus paplito visoje Lietuvos teritorijoje.
Mangutas mažesnis ir trumpesnėmis kojomis už rudąją lapę. Jo kailis žiema tankus, plaukai ilgi, gana šiurkštus. Abu galvos šonus dengiantys ilgi plaukai atrodo lyg žandenos. Žvėris rudai pilkas, krūtinė juosva, aplink akis juodos dėmes daro kaukės įspūdį.
Apsigyvena šis žvėris tarpumiškiuose arti drėgnų pievų, pelkučių, upių. Manguto slėptuvės įvairios: barsukų ir lapių, urvai (jis pats urvus kasa labai retai), medžių išvartos, žabų krūvos, šieno kaugės ir pan. Gyvenimo būdas pusiau klajoklinis. Aktyvus šis žvėris naktį. Manguto medžioklės maršrutai dažnai veda palei pelkes, ežerus, upes, kur gausiau maisto: varlių, pelinių graužikų, vabzdžių, jų lervų, paukščių kiaušinių, jauniklių. Ėda šis žvėris pagedusią žuvį, maitą, įvairias uogas, žiemą puola ondatras, išdrasko jų namelius. Rudeniop, intensyviai maitindamasis, sukaupia dideles (iki 30—35 proc. kūno svorio) poodinių riebalų atsargas. Vienintelis iš šuninių šeimos žiemą užmiega ilgesniam laikui, jeigu blogos oro salygos - pūgos, žvarbūs šalčiai.
Vasario pabaigoje—kovo pradžioje prasideda ruja. Mangutes nėštumas trunka 59—65 dienas. Tai vieninteliai plešrūnai, kurių vados labai dide­lės — iki 13 jauniklių. Patinas kartu su patele rūpinasi šeimos maitinimu. Jaunikliai lytiškai subręsta sekančiais metais. Suaugę jaunikliai rudenį paprastai apleidžia šeimą, tačiau pasitaiko ir žiemą aptikti neišsiskirsčiusių šeimų.
Manguto klausa ir uoslė gera, blogesnė - rega. Užpultas dažniausiai jis susigūžia arba stengiasi kur nors įlysti, apsiginti nemoka, puriame sniege klimpsta. Manguto pėdos smulkesnes negu lapės, ir jų grandinėlė ne tiesi, o laužyta.
Dėl savo paslankumo, klajokliško gyvenimo būdo, mokėjimo gerai plaukti, neišrankumo maistui ir vietai mangutas plinta ir yra vienas iš pagrindinių medžioklės objektų. Nors jis, palyginti su kitais plėšrūnais, yra visliausias, tačiau tik apie pusę jauniklių suauga, kiti žūva nuo stipresnių plėšrūnų. Manguto kailis nėra labai brangus, nepuošnus, bet patvarus ir šiltas.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 2 ir 0 svečių