Page 1 of 1

Žvėrių,asmeniniam vartojimui, išdorojimas. ŠERNAI

Posted: 2006-Sep-20 12:09
by medziotojas
Šernai nulupami kabantys .
Skerdiena perkertama išilgai stuburo ,galva atskiriama pjūviu tarp kaukolės ir atlanto, stengiantis nesugadinti sprandinės.
Pažandė nupjaunama prie pat pirmojo šonkaulio, kitu pjūviu - nuo kaklo.Po to nuo pažandės nupjaunami nereikalingi riebalai.
Sprandinė nuo nugarinės atpaunama tarp 3 ir 4 šonkaulio. Prie sprandinės paliekama visa riebioji dalis, esanti aukščiau 1 ir 2 kaklo slankstelio.
Nugarinė siekia nuo ketvirto krūtinės iki šeštojo juosmens slankstelio.Reikia rūpestingai žiūrėti ,kad nugarinė ,ją išpjaunant ,nebūtų deformuota. Joje gali būti likusi nedidelė menčių kremzlės dalis. Šonkauliai ,likę prie nugarinės ,neturi būti ilgesni kaip 5 cm.
Šoninė - tai pilvo ir krūtinės dalis, esanti žemiau nugarinės.
Pjūviu pažymima mentės forma .Perpjovus viršutinį krūtinės raumenų sluoksnį ,nupjaunami mentės raumenys.Ranka atlaužiant mentis nuo krūtinės ,jos galutinai atpjaunamos,nulaužiant įpjautą mentės kremzlę.Koja nupjaunama per riešo sąnarį.
Kumpiai nuo nugarinės atskiriami tarp 6 ir 7 juosmens slankstelių .Kryžkaulis atskiriamas nuo dubens kaulo .Kryžkaulio išpjovoje mėsos turi būti 45 % .
Jaunikliai iki 35 kg. išilgai neperkertami.

Šerno skerdienos schema
šerno-sandara.jpg
1. Užpakalinis kumpis. 2. Mentė (priekinis kumpis ). 3. Nugarinė. 4. Šoninė. 5. Sprandinė. 6. Šoninė. 7. Pažandės . 8. Kulnis. 9. Kulnis. 10. Galva.