Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Kov-19 10:41

Gruziniška charčo

6 asmenims

Pagaminsite per 2 val. 30 min.

Ingredientai
Aviena: arba jautienos - krūtininės ar kumpio 500 g
Ryžiai: 1 st. (1/2 st. ilgagrūdžių)
Svogūnai: 3 vnt.
Česnakai: 3 skiltelės
Sultys: 100 ml (granatų - šviežiai spaustos)
Aitrioji paprika: 1 vnt.
Laurų lapai: 2 vnt.
Salierai: 20 g (gabalėlis šaknies)
Petražolės: 20 g (gabalėlis šaknies ir švieži lapeliai)
Bazilikai: 1 žiupsnelis (švieži)
Kalendros: 3 g (maltos)
Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis
Kaukazietiški prieskoniai: 1 arbat. š.
Druska: 1 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

Mėsą supjaustykite vidutinio stambumo gabalais, sudėkite į gilų puodą storu dugnu, užpilkite dviem litrais šalto vandens ir statykite ant stiprios ugnies. Kai užvirs, nugriebkite putas. Įmeskite svogūną, salierą bei petražolių šaknį, kelis juoduosius pipirus, pridenkite puodą dangčiu, sumažinkite ugnį ir virkite apie dvi valandas.
Suvirusias daržoves išgriebkite kiaurasamčiu. Suberkite ryžius, sudėkite svieste pakepintus smulkintus likusius svogūnus. Į puodą įleiskite marlinį maišelį su kalendromis bei laurų lapais. Virkite apie 20 minučių.
Maišelį su prieskoniais ištraukite, supilkite granatų sultis, įberkite žiupsnį kaukazietiškų prieskonių, smulkintų šviežių petražolių bei bazilikų, sudėkite smulkintą aitriąją papriką, česnakus, pagal skonį įberkite druskos ir virkite dar apie 10 minučių. Skanaus!

Manau tiktų ir stirniena
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Bir-23 16:23

Medžioklės trofėjai – pietų stalui


muge.eu
2014/06/23
Vilija Mockuvienė

Medžiotojai neretai pasigiria, kad žvėrienos patiekalai jų ir jų artimųjų skrandžius džiugina ištisus metus. Lietuviai nuo seno mėgaujasi iš stirnienos, elnienos, šernienos bei kiškienos paruoštais delikatesais.
Ovidijus Kačiulis iš medžioklės laimikių dažniausiai gamina troškinius.
medziokle_kaciulis_7162.jpg

Ovidijus Kačiulis iš medžioklės laimikių dažniausiai gamina troškinius.

Žvėrienos skonis – specifinis ir ryškus, spalva – tamsi, tekstūra – tvirta. Laukiniai gyvūnai yra judresni, daugiau bėgioja, tad jų mėsa ne tokia kaloringa ir riebi kaip naminių gyvūnų, tačiau nepaprastai skani ir maistinga. Joje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.

Žvėriena sveikesnė

Laisvėje užaugusių gyvūnų mėsa sveikesnė nei auginamų ūkiuose dar ir todėl, kad jie minta natūraliu gamtiniu pašaru ir instinktyviai pasirenka patį vertingiausią. Laukiniai gyvūnai specialiai nešeriami augimą skatinančiais hormonais ar kitais gydomaisiais preparatais.
Tiesa, pastaruoju metu laukinio gyvūno mėsos samprata kiek pasikeitė. Kai kada žvėrys prižiūrimi nedideliuose, stropiai saugomuose draustiniuose. Specialiai prižiūrimų gyvūnų mėsa skiriasi nuo visiškai laisvėje išaugusių gyvūnų: kuo labiau žmogus kišasi į natūralų procesą, tuo žvėrių mėsa tampa švelnesnė ir riebesnė, galų gale tampa visiškai įprasto, niekuo neišsiskiriančio skonio. Pusiau naminėmis sąlygomis laikomo šerno mėsa mažai kuo skiriasi nuo kiaulienos – ir tai nėra gerai.
Lietuvos bajorų virtuvėje buvo gausu prabangių patiekalų iš žvėrienos, kuri į stalą buvo patiekiama sūdyta, vytinta ar rūkyta. Ir kaimo šeimininkės gerai išmanė iš miško parneštų laimikių paruošimo meną.
Ką tik sumedžioto gyvūno mėsa yra kieta ir sausa, ji subręsta tik po 8–12 valandų: tampa sultingesnė bei aromatingesnė. Šių pokyčių priežastis – cheminiai procesai, vykstantys veikiant mėsoje esantiems fermentams. Brandintos mėsos paviršiuje atsiranda padžiūvusi luobelė, kuri saugo mėsą nuo gedimo. Pasidengusi tokia luobele mėsa gali būti laikoma vėsioje vietoje 3–4 paras. Paruoštą žvėrieną geriausia laikyti po maistine plėvele.

Stebuklinga marinato galia

Kartais bandoma ginčytis, kurio žvėries mėsa skanesnė. Tačiau tai beprasmiai ginčai, nes skonis priklauso nuo mėsos kokybės bei paruošimo. Pavyzdžiui, sakoma, kad kiškiena turėtų lengvai dvelkti žole. Bet norint, kad ši mėsa pasižymėtų geru skoniu, svarbu prieš pradedant ją ruošti 3–4 valandas mirkyti šaltame vandenyje. Kadangi žvėriena yra tvirta ir tanki mėsa, ją suminkštinti galima marinuojant. Marinatui dažniausiai naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens paprastai imama 1–2 stiklinės 3 proc. stalo acto. Dar įdedama druskos, cukraus, o aromatui – supjaustytų morkų, petražolės šaknų, ropinio svogūno, česnako ar įvairių kitų prieskonių. Marinavimui taip pat naudojamas sausas vynas, agurkų sunka, raugintų kopūstų sultys, pieno išrūgos. Marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Marinuojant žvėrieną negalima naudoti indų apsilupinėjusiu emaliu, taip pat indų iš aliuminio ir vario.
Žvėrienos marinavimo laikas priklauso nuo gyvūno rūšies ir amžiaus. Zuikieną rekomenduojama marinuoti iki dviejų parų, laukinių kanopinių žvėrių mėsą – iki 4–5 parų. Stipriausias marinatas naudojamas seniems kanopiniams gyvūnams marinuoti, be to, tada ir marinuojama ilgiau. Žvėrieną, kuri buvo ilgai laikyta užšaldyta, taip pat patariama ruošti stipresniame marinate.
Marinatas ne tik suminkština mėsą, bet gali pašalinti arba susilpninti nepageidaujamą kvapą. Tai pasiekiama pridedant įvairių prieskonių. Žvėrienos marinatui tinka kadagio uogos, lauro lapai, gvazdikėliai, čiobreliai, rozmarinas. Vis dėlto prieskoniais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie gali nustelbti specifinį žvėrienos skonį ir natūralų aromatą.

Laimikis – ne pagrindinis dalykas

Tikras medžiotojas, paklaustas, kas jį vilioja į medžioklę, net nedvejojęs atsako – sąlytis su gamta. Medžiotojų būrelio „Apuokas“ narys kėdainietis Ovidijus Kačiulis neslepia, kad per darbų gausą į medžioklę išvažiuoja rečiau, negu norėtų: „Į medžioklę važiuojame tikrai ne dėl laimikio. Mums svarbiausias dalykas – sąlytis su gamta, jos grožis. Kas gali būti nuostabiau už saulėlydžius tyloje ar stebėti, kaip šernė išveda vaikus į palaukę ir moko juos susirasti maisto. Draugystė su gamta užburia ir įtraukia negrįžtamai. Kad tai pamatytum ir suprastum, būtinai reikia išbandyti pačiam. Medžioklės subtilumų neįmanoma perpasakoti, juos būtina pajausti.“
O. Kačiulis su kolegomis iš medžioklės dažniausiai parsineša stirnienos ar šernienos, retesniais atvejais–zuikienos bei elnienos.

Mėgstamiausias – troškinys

Pasak medžiotojo, paruošti žvėrieną nėra sudėtingas uždavinys. „Mes pasidalijame receptais ir bandome improvizuoti. Man labiausiai patinka troškiniai, o gardžiausi būna iš šernienos. Pamarinuotą, nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą pakepinu su prieskoniais. Suverčiu į puodą, tada kepinu svogūnus, morkas, papriką, česnaką, cukiniją. Daržovės taip pat keliauja į troškintuvą. Tada užpilu šiek tiek vandens, įdedu keletą šaukštų pomidorų pastos ir troškinu. Gardžiausia tokį troškinį valgyti su ryžiais“, – mėgstamiausio patiekalo receptu pasidalijo medžiotojas.
Jei į namus parkeliauja elniena, tai iš jos O. Kačiulis gamina kepsnelius. Mėsa supjaustoma ir marinuojama su prieskoniais bei aliejumi. Pasak medžiotojo, aliejus būtinas, kad mėsa liktų sultinga. Mažiausiai parą palaikius marinate, mėsa kepama ant lėtos ugnies. Kai baigia iškepti, reikia iš keptuvės nupilti riebalus, ant kepsnelio užpilti truputį balzamiko acto, uždėti medaus ir vartant paskrudinti. Prie tokios mėsos geriausiai tinka daržovės.
Prie žvėrienos patiekalų tinka rūgštokų vaisių arba uogų – spanguolių, bruknių – padažai. Ji patiekiama su aromatingu, temperamentingu ir stipriu vynu, atitinkančiu „laukinės“ puotos dvasią.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Bir-27 08:11

Forumiečio Egoas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.

šonkauliukai.jpg


Šerno šonkauliai (buvo 6-8 šonk.)
1. pomidorų padažas - 3-4 arbatiniai šaukšteliai
2. garstyčios - 2 arbatiniai šaukšteliai
3. majonezas - 2 arbatiniai šaukšteliai
4. soju padažas (šs akies, bet apie 5 arbatiniai šaukšteliai )
5. "Saldva" medžiotoju pieskoniai
6. "Santa marija" aštrūs mėsos prieskoniai
7. "Santa marija" italiski maltos mėsos prieskoniai
8. kubelis bulijono vištienos
9. kadagio uogos - 2 vnt
10. juodieji pipirai - 3 vnt.
11. grietines - pora valgomu šaukštų

1,2,3,4,5,6,7- visus šituos ingregientus ant šonkauliuku, išmaišom (įtrinam), paliekam 2-3 val.
Tada imam greitpuodį dedam šonkaulius, užpilam vandeniu sudedam likusias pripravas 8,9,10,11 ir aišku dedam ant ugnies, na pas mane jos nera :cry: , tai siaip kaitinam :) . Viriau apie 40 min, tai jau mėsa minkštutė, kai kur ir nuo kaulo nulipusi į šoną išvis.
Šiaip nelabai valgydavau šonkaulių, net nelabai ir imdavau. Na, o po šio recepto tikrai nebeatiduosiu :icc08:

Atrodo nieko nepamiršau, kai visalaik eksperimentuoju, tai... bet atrodo viskas :good:

Rekomenduoju !!!

Jei nepatiks, is jusu :beer: :D
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Lie-09 12:00

15min.lt

KURDAK gaminamas taip – avienos (stirnienos, elnienos, briedienos, o gal ir šernienos tiks) širdis, inkstai, kepenys, plaučiai, kiti subproduktai, supjaustyti dideliais gabalais, sudedami į didelį puodą ir verdami sūdytam vandeny. Paskui visa tai supjaustoma smulkiais gabalais ir karštoj keptuvėi pačirškinama įkaitintame lajuje (aliejuje). Pridedama apkepintų bulvių, morkų, svogūnų, pipirų ir druskos.

Puikiai tinka prie alaus. :beer:

P.s. reiks pabandyti :pardon: iš žvėrienos pasigaminti.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
egoas
Varovas
Varovas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2013-Gru-27 20:19
Miestas: Utena
Contact: Puslapis

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Lie-10 22:32

[quote="medziotojas"]Forumiečio Eogas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.
Nikas mano ne toks ir siaurineje temoje :evil: :(

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Lie-11 09:33

egoas rašė:
medziotojas rašė:Forumiečio Egoas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.
Nikas mano ne toks ir siaurineje temoje :evil: :(


Pasitaisiau :roll:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
Darius74
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Pranešimai: 329
Užsiregistravo: 2009-Geg-20 21:36
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Rgs-24 08:59

Pasilikau nemažai obuolių sulčių vyno gamybai. Vyno gamybos procesas (ką radau ir perskaičiau) kaip ir aiškus, visą amuniciją turiu, bet gal kas esate išbandę ir atradę niuansų, kad vynas tik geresnis būtų? :beer:
Ar būtinai reik skiesti vandeniu?

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2014-Rgs-24 09:37

Darius74 rašė:Pasilikau nemažai obuolių sulčių vyno gamybai. Vyno gamybos procesas (ką radau ir perskaičiau) kaip ir aiškus, visą amuniciją turiu, bet gal kas esate išbandę ir atradę niuansų, kad vynas tik geresnis būtų? :beer:
Ar būtinai reik skiesti vandeniu?


Kažkada AA tėvukas laikė garažo rūsį didelius tokius stiklinius butelius su obuolių vynu. Na aišku jis ten prastovėjęs buvo matyt nuo mano gimimo :roll:
Na o kai aš jau buvau bernas, tai įsisukau su draugeliais į to rūsio lankymą :oops: O kaip daryt kad nesimatytų kad vyno sumažėjo :twisted: Atsinešam du butelius, vieną tuščią, kitą pilną vandens. :roll: Dar biski pasiurbiam per šlangutį ant drąsos, o paskui prisipylę vinčenco, atgal supilam vandenį. Aišku ne dažnai tas buvo :oops: Paskui palikau ramybėje tą skiestą vyną ramybėje...
Ir žinok tas senas skiestas vynas įgavo labai gerą skonį :good:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Vas-19 11:47

Gedo rastas mėsos vytinimo - rūkymo receptas https://www.youtube.com/watch?v=RoLP5tvqqq8
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
Gedasas
Super Men
Super Men
Pranešimai: 1587
Užsiregistravo: 2006-Rgp-10 15:25

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Vas-19 12:02

medziotojas rašė:Gedo rastas mėsos vytinimo - rūkymo receptas https://www.youtube.com/watch?v=RoLP5tvqqq8

beje senai galvojau kaip farsa vytint, ba desrose uzknisa ta skura prilipusia lupinet, o cia padarei tokias desreles, su sniuru viduj, po to dar apkociojai dziuvesiais ir bus malta basturma :D tik sniura reikia stipru det kad paskum traukian nesuplystu

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Vas-19 13:32

Sėdim su Sharakanu ir diskutuojam apie tai ką matėm :twisted: Gal reiks pasieksperimentuoti
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

forester99
Stažuotojas
Stažuotojas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2008-Lap-05 15:15
Miestas: Elektrėnai

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Vas-19 15:00

Tai kokis gi čia vytinimas,jei dūmelis plaikstosi iš po celiopano? :no:
Pagarbiai
Rolandas Liubinas
Elektrėnai
+37061204860

rolandas.liubinas@gmail.com

Prekės medžiotojams ir ne tik...
http://www.dmazay.ru
http://www.oborontech.ru

Vartotojo avataras
Gedasas
Super Men
Super Men
Pranešimai: 1587
Užsiregistravo: 2006-Rgp-10 15:25

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Vas-19 17:32

forester99 rašė:Tai kokis gi čia vytinimas,jei dūmelis plaikstosi iš po celiopano? :no:

tai gi suprask nuoroda kaip ideja.... gali rukint, beje irgi idomus budas ..., gali vytint ant sniuruko... tiesiog pvz stirnos farsas , su juo ka daryt? koldunai kotletai? atsibosta tas pats per ta pati, o vat vytinti kumpeliai sueina greitai... tai kodel nepadaryt vytintu desreliu be skuros ? as beje gruodzio men, dariau is elnienos, tik ne farsas, o smulkinti kubeliai, savaite pasimarinavo, mesa lipni pasidare, apvoliojau i dziuvesius ir issivytino.. nes nespejau skonio suprast kaip greit susivartojo :D

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16974
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Kov-11 18:33

Bulvinės bandelės, keptos ant kopūsto lapo, kaimiškame pečiuje

Nuotrauka0005.jpg
Į verdantį vandenį užmerkiam džiovintus kopūstlapius
Nuotrauka0006.jpg
Tuo laiku kol jie šunta, išsidrožiate ližę
Nuotrauka0007.jpg
Moterys per tą laiką papjausto smulkiai mėsytę
Nuotrauka0008.jpg
Sutarkuojate puse kibiro bulbikių
Nuotrauka0009.jpg
Pečius jau baigė išsikūrenti, todėl pašaliname beveik visas žarijas
Nuotrauka0010.jpg
Anr šlapios ližės dedate kopūstlapius
Nuotrauka0011.jpg
Per tą laiką per merlę nusunkiate bulvių tarkį.
Nuotrauka0012.jpg
Viso tarkio nusunkti nereik, masė turi būti truputį skystoka
Nuotrauka0013.jpg
Į tarkį dedame kalendros, maltų pipirų, druskos - visko pagal jūsų skonį
Nuotrauka0014.jpg
Ant ližės formuojame nestoras bandeles
Nuotrauka0015.jpg
Jei kopūstlapiai nedideli, galite iškarto bandyti dėti ir dvi bandas
Nuotrauka0016.jpg
Jei didelis kopūstlapis, tada telpa tik viena. Visą tą gėrį šaunate į kaimietišką pečių
Nuotrauka0017.jpg
Bandos kaip ir gatavos, galima ir traukti lauk...
Nuotrauka0018.jpg
... ant stalo
Nuotrauka0019.jpg
Bandas apverčiame ir kol karštos nulupame kopūstlapį
Nuotrauka0020.jpg
Kol jos karštos, apačia ir vidurys lupasi gan gerai, kraštai būna pasvilę, todėl sunkiau
Nuotrauka0021.jpg
Jau sutvarkytas bandas pjaustome nedideliai kūbeliais...
Nuotrauka0022.jpg
karštos blyn...
Nuotrauka0023.jpg
dedame į gilų dubenį
Nuotrauka0024.jpg
Į paruoštą spirgų padažą įpilame dar truputį virinto karšto pieno, taip jos gaunasi minkštesnės ir visu tuo gėriu užpilame bandas
Nuotrauka0025.jpg
Kantriai, vis apsilaižydami seilėtas lūpas, mentele permaišome ...
Nuotrauka0026.jpg
... kad jos visos pasidengtų padažu
Nuotrauka0027.jpg
Prisipilam skanaus kaimiško pieno ir pirmyn... kol skrandžiai netruks
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
30-06
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 2036
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 20:49
Miestas: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

2015-Kov-11 19:50

:shock: Dabar jau zinau ko tas kudas Mantolija liudi prie to bliudo :Yahoo!: .Bais nori but panasus in tata,bet supranta,kad vieno tokio bliudelio patvarkymas tai tik kumelio juokas ilgame siekiamybes kelyje :lol: .
P.S Ir as tokios "patrovos" noriu :oops:
Geras veterinorius visad gali padeti blogam sokejui
Neaiskinkit ka turiu daryti,ir as nesakysiu kur turite eiti

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečias