Pasiūlykite receptą

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Medžioklės trofėjai – pietų stalui


muge.eu
2014/06/23
Vilija Mockuvienė

Medžiotojai neretai pasigiria, kad žvėrienos patiekalai jų ir jų artimųjų skrandžius džiugina ištisus metus. Lietuviai nuo seno mėgaujasi iš stirnienos, elnienos, šernienos bei kiškienos paruoštais delikatesais.
Ovidijus Kačiulis iš medžioklės laimikių dažniausiai gamina troškinius.
medziokle_kaciulis_7162.jpg
Ovidijus Kačiulis iš medžioklės laimikių dažniausiai gamina troškinius.

Žvėrienos skonis – specifinis ir ryškus, spalva – tamsi, tekstūra – tvirta. Laukiniai gyvūnai yra judresni, daugiau bėgioja, tad jų mėsa ne tokia kaloringa ir riebi kaip naminių gyvūnų, tačiau nepaprastai skani ir maistinga. Joje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.

Žvėriena sveikesnė

Laisvėje užaugusių gyvūnų mėsa sveikesnė nei auginamų ūkiuose dar ir todėl, kad jie minta natūraliu gamtiniu pašaru ir instinktyviai pasirenka patį vertingiausią. Laukiniai gyvūnai specialiai nešeriami augimą skatinančiais hormonais ar kitais gydomaisiais preparatais.
Tiesa, pastaruoju metu laukinio gyvūno mėsos samprata kiek pasikeitė. Kai kada žvėrys prižiūrimi nedideliuose, stropiai saugomuose draustiniuose. Specialiai prižiūrimų gyvūnų mėsa skiriasi nuo visiškai laisvėje išaugusių gyvūnų: kuo labiau žmogus kišasi į natūralų procesą, tuo žvėrių mėsa tampa švelnesnė ir riebesnė, galų gale tampa visiškai įprasto, niekuo neišsiskiriančio skonio. Pusiau naminėmis sąlygomis laikomo šerno mėsa mažai kuo skiriasi nuo kiaulienos – ir tai nėra gerai.
Lietuvos bajorų virtuvėje buvo gausu prabangių patiekalų iš žvėrienos, kuri į stalą buvo patiekiama sūdyta, vytinta ar rūkyta. Ir kaimo šeimininkės gerai išmanė iš miško parneštų laimikių paruošimo meną.
Ką tik sumedžioto gyvūno mėsa yra kieta ir sausa, ji subręsta tik po 8–12 valandų: tampa sultingesnė bei aromatingesnė. Šių pokyčių priežastis – cheminiai procesai, vykstantys veikiant mėsoje esantiems fermentams. Brandintos mėsos paviršiuje atsiranda padžiūvusi luobelė, kuri saugo mėsą nuo gedimo. Pasidengusi tokia luobele mėsa gali būti laikoma vėsioje vietoje 3–4 paras. Paruoštą žvėrieną geriausia laikyti po maistine plėvele.

Stebuklinga marinato galia

Kartais bandoma ginčytis, kurio žvėries mėsa skanesnė. Tačiau tai beprasmiai ginčai, nes skonis priklauso nuo mėsos kokybės bei paruošimo. Pavyzdžiui, sakoma, kad kiškiena turėtų lengvai dvelkti žole. Bet norint, kad ši mėsa pasižymėtų geru skoniu, svarbu prieš pradedant ją ruošti 3–4 valandas mirkyti šaltame vandenyje. Kadangi žvėriena yra tvirta ir tanki mėsa, ją suminkštinti galima marinuojant. Marinatui dažniausiai naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens paprastai imama 1–2 stiklinės 3 proc. stalo acto. Dar įdedama druskos, cukraus, o aromatui – supjaustytų morkų, petražolės šaknų, ropinio svogūno, česnako ar įvairių kitų prieskonių. Marinavimui taip pat naudojamas sausas vynas, agurkų sunka, raugintų kopūstų sultys, pieno išrūgos. Marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Marinuojant žvėrieną negalima naudoti indų apsilupinėjusiu emaliu, taip pat indų iš aliuminio ir vario.
Žvėrienos marinavimo laikas priklauso nuo gyvūno rūšies ir amžiaus. Zuikieną rekomenduojama marinuoti iki dviejų parų, laukinių kanopinių žvėrių mėsą – iki 4–5 parų. Stipriausias marinatas naudojamas seniems kanopiniams gyvūnams marinuoti, be to, tada ir marinuojama ilgiau. Žvėrieną, kuri buvo ilgai laikyta užšaldyta, taip pat patariama ruošti stipresniame marinate.
Marinatas ne tik suminkština mėsą, bet gali pašalinti arba susilpninti nepageidaujamą kvapą. Tai pasiekiama pridedant įvairių prieskonių. Žvėrienos marinatui tinka kadagio uogos, lauro lapai, gvazdikėliai, čiobreliai, rozmarinas. Vis dėlto prieskoniais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie gali nustelbti specifinį žvėrienos skonį ir natūralų aromatą.

Laimikis – ne pagrindinis dalykas

Tikras medžiotojas, paklaustas, kas jį vilioja į medžioklę, net nedvejojęs atsako – sąlytis su gamta. Medžiotojų būrelio „Apuokas“ narys kėdainietis Ovidijus Kačiulis neslepia, kad per darbų gausą į medžioklę išvažiuoja rečiau, negu norėtų: „Į medžioklę važiuojame tikrai ne dėl laimikio. Mums svarbiausias dalykas – sąlytis su gamta, jos grožis. Kas gali būti nuostabiau už saulėlydžius tyloje ar stebėti, kaip šernė išveda vaikus į palaukę ir moko juos susirasti maisto. Draugystė su gamta užburia ir įtraukia negrįžtamai. Kad tai pamatytum ir suprastum, būtinai reikia išbandyti pačiam. Medžioklės subtilumų neįmanoma perpasakoti, juos būtina pajausti.“
O. Kačiulis su kolegomis iš medžioklės dažniausiai parsineša stirnienos ar šernienos, retesniais atvejais–zuikienos bei elnienos.

Mėgstamiausias – troškinys

Pasak medžiotojo, paruošti žvėrieną nėra sudėtingas uždavinys. „Mes pasidalijame receptais ir bandome improvizuoti. Man labiausiai patinka troškiniai, o gardžiausi būna iš šernienos. Pamarinuotą, nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą pakepinu su prieskoniais. Suverčiu į puodą, tada kepinu svogūnus, morkas, papriką, česnaką, cukiniją. Daržovės taip pat keliauja į troškintuvą. Tada užpilu šiek tiek vandens, įdedu keletą šaukštų pomidorų pastos ir troškinu. Gardžiausia tokį troškinį valgyti su ryžiais“, – mėgstamiausio patiekalo receptu pasidalijo medžiotojas.
Jei į namus parkeliauja elniena, tai iš jos O. Kačiulis gamina kepsnelius. Mėsa supjaustoma ir marinuojama su prieskoniais bei aliejumi. Pasak medžiotojo, aliejus būtinas, kad mėsa liktų sultinga. Mažiausiai parą palaikius marinate, mėsa kepama ant lėtos ugnies. Kai baigia iškepti, reikia iš keptuvės nupilti riebalus, ant kepsnelio užpilti truputį balzamiko acto, uždėti medaus ir vartant paskrudinti. Prie tokios mėsos geriausiai tinka daržovės.
Prie žvėrienos patiekalų tinka rūgštokų vaisių arba uogų – spanguolių, bruknių – padažai. Ji patiekiama su aromatingu, temperamentingu ir stipriu vynu, atitinkančiu „laukinės“ puotos dvasią.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Forumiečio Egoas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.
šonkauliukai.jpg
Šerno šonkauliai (buvo 6-8 šonk.)
1. pomidorų padažas - 3-4 arbatiniai šaukšteliai
2. garstyčios - 2 arbatiniai šaukšteliai
3. majonezas - 2 arbatiniai šaukšteliai
4. soju padažas (šs akies, bet apie 5 arbatiniai šaukšteliai )
5. "Saldva" medžiotoju pieskoniai
6. "Santa marija" aštrūs mėsos prieskoniai
7. "Santa marija" italiski maltos mėsos prieskoniai
8. kubelis bulijono vištienos
9. kadagio uogos - 2 vnt
10. juodieji pipirai - 3 vnt.
11. grietines - pora valgomu šaukštų

1,2,3,4,5,6,7- visus šituos ingregientus ant šonkauliuku, išmaišom (įtrinam), paliekam 2-3 val.
Tada imam greitpuodį dedam šonkaulius, užpilam vandeniu sudedam likusias pripravas 8,9,10,11 ir aišku dedam ant ugnies, na pas mane jos nera :cry: , tai siaip kaitinam :) . Viriau apie 40 min, tai jau mėsa minkštutė, kai kur ir nuo kaulo nulipusi į šoną išvis.
Šiaip nelabai valgydavau šonkaulių, net nelabai ir imdavau. Na, o po šio recepto tikrai nebeatiduosiu :icc08:

Atrodo nieko nepamiršau, kai visalaik eksperimentuoju, tai... bet atrodo viskas :good:

Rekomenduoju !!!

Jei nepatiks, is jusu :beer: :D
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

15min.lt

KURDAK gaminamas taip – avienos (stirnienos, elnienos, briedienos, o gal ir šernienos tiks) širdis, inkstai, kepenys, plaučiai, kiti subproduktai, supjaustyti dideliais gabalais, sudedami į didelį puodą ir verdami sūdytam vandeny. Paskui visa tai supjaustoma smulkiais gabalais ir karštoj keptuvėi pačirškinama įkaitintame lajuje (aliejuje). Pridedama apkepintų bulvių, morkų, svogūnų, pipirų ir druskos.

Puikiai tinka prie alaus. :beer:

P.s. reiks pabandyti :pardon: iš žvėrienos pasigaminti.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
egoas
Varovas
Varovas
Posts: 41
Joined: 2013-Dec-27 20:19
Location: Utena
Contact:

Re: Pasiūlykite receptą

Post by egoas »

[quote="medziotojas"]Forumiečio Eogas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.
Nikas mano ne toks ir siaurineje temoje :evil: :(
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

egoas wrote:
medziotojas wrote:Forumiečio Egoas pasiūlytas šernienos šonkauliukų receptas.
Nikas mano ne toks ir siaurineje temoje :evil: :(
Pasitaisiau :roll:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
Darius74
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 328
Joined: 2009-May-20 21:36
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by Darius74 »

Pasilikau nemažai obuolių sulčių vyno gamybai. Vyno gamybos procesas (ką radau ir perskaičiau) kaip ir aiškus, visą amuniciją turiu, bet gal kas esate išbandę ir atradę niuansų, kad vynas tik geresnis būtų? :beer:
Ar būtinai reik skiesti vandeniu?
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Darius74 wrote:Pasilikau nemažai obuolių sulčių vyno gamybai. Vyno gamybos procesas (ką radau ir perskaičiau) kaip ir aiškus, visą amuniciją turiu, bet gal kas esate išbandę ir atradę niuansų, kad vynas tik geresnis būtų? :beer:
Ar būtinai reik skiesti vandeniu?
Kažkada AA tėvukas laikė garažo rūsį didelius tokius stiklinius butelius su obuolių vynu. Na aišku jis ten prastovėjęs buvo matyt nuo mano gimimo :roll:
Na o kai aš jau buvau bernas, tai įsisukau su draugeliais į to rūsio lankymą :oops: O kaip daryt kad nesimatytų kad vyno sumažėjo :twisted: Atsinešam du butelius, vieną tuščią, kitą pilną vandens. :roll: Dar biski pasiurbiam per šlangutį ant drąsos, o paskui prisipylę vinčenco, atgal supilam vandenį. Aišku ne dažnai tas buvo :oops: Paskui palikau ramybėje tą skiestą vyną ramybėje...
Ir žinok tas senas skiestas vynas įgavo labai gerą skonį :good:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Gedo rastas mėsos vytinimo - rūkymo receptas https://www.youtube.com/watch?v=RoLP5tvqqq8
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Gedasas
Super Men
Super Men
Posts: 1592
Joined: 2006-Aug-10 15:25
Location: Pirčiupiai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by Gedasas »

medziotojas wrote:Gedo rastas mėsos vytinimo - rūkymo receptas https://www.youtube.com/watch?v=RoLP5tvqqq8
beje senai galvojau kaip farsa vytint, ba desrose uzknisa ta skura prilipusia lupinet, o cia padarei tokias desreles, su sniuru viduj, po to dar apkociojai dziuvesiais ir bus malta basturma :D tik sniura reikia stipru det kad paskum traukian nesuplystu
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Sėdim su Sharakanu ir diskutuojam apie tai ką matėm :twisted: Gal reiks pasieksperimentuoti
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
forester99
Stažuotojas
Stažuotojas
Posts: 197
Joined: 2008-Nov-05 15:15
Location: Elektrėnai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by forester99 »

Tai kokis gi čia vytinimas,jei dūmelis plaikstosi iš po celiopano? :no:
Gedasas
Super Men
Super Men
Posts: 1592
Joined: 2006-Aug-10 15:25
Location: Pirčiupiai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by Gedasas »

forester99 wrote:Tai kokis gi čia vytinimas,jei dūmelis plaikstosi iš po celiopano? :no:
tai gi suprask nuoroda kaip ideja.... gali rukint, beje irgi idomus budas ..., gali vytint ant sniuruko... tiesiog pvz stirnos farsas , su juo ka daryt? koldunai kotletai? atsibosta tas pats per ta pati, o vat vytinti kumpeliai sueina greitai... tai kodel nepadaryt vytintu desreliu be skuros ? as beje gruodzio men, dariau is elnienos, tik ne farsas, o smulkinti kubeliai, savaite pasimarinavo, mesa lipni pasidare, apvoliojau i dziuvesius ir issivytino.. nes nespejau skonio suprast kaip greit susivartojo :D
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Bulvinės bandelės, keptos ant kopūsto lapo, kaimiškame pečiuje
Į verdantį vandenį užmerkiam džiovintus kopūstlapius
Į verdantį vandenį užmerkiam džiovintus kopūstlapius
Tuo laiku kol jie šunta, išsidrožiate ližę
Tuo laiku kol jie šunta, išsidrožiate ližę
Moterys per tą laiką papjausto smulkiai mėsytę
Moterys per tą laiką papjausto smulkiai mėsytę
Sutarkuojate puse kibiro bulbikių
Sutarkuojate puse kibiro bulbikių
Pečius jau baigė išsikūrenti, todėl pašaliname beveik visas žarijas
Pečius jau baigė išsikūrenti, todėl pašaliname beveik visas žarijas
Anr šlapios ližės dedate kopūstlapius
Anr šlapios ližės dedate kopūstlapius
Per tą laiką per merlę nusunkiate bulvių tarkį.
Per tą laiką per merlę nusunkiate bulvių tarkį.
Viso tarkio nusunkti nereik, masė turi būti truputį skystoka
Viso tarkio nusunkti nereik, masė turi būti truputį skystoka
Į tarkį dedame kalendros, maltų pipirų, druskos - visko pagal jūsų skonį
Į tarkį dedame kalendros, maltų pipirų, druskos - visko pagal jūsų skonį
Ant ližės formuojame nestoras bandeles
Ant ližės formuojame nestoras bandeles
Jei kopūstlapiai nedideli, galite iškarto bandyti dėti ir dvi bandas
Jei kopūstlapiai nedideli, galite iškarto bandyti dėti ir dvi bandas
Jei didelis kopūstlapis, tada telpa tik viena. Visą tą gėrį šaunate į kaimietišką pečių
Jei didelis kopūstlapis, tada telpa tik viena. Visą tą gėrį šaunate į kaimietišką pečių
Bandos kaip ir gatavos, galima ir traukti lauk...
Bandos kaip ir gatavos, galima ir traukti lauk...
... ant stalo
... ant stalo
Bandas apverčiame ir kol karštos nulupame kopūstlapį
Bandas apverčiame ir kol karštos nulupame kopūstlapį
Kol jos karštos, apačia ir vidurys lupasi gan gerai, kraštai būna pasvilę, todėl sunkiau
Kol jos karštos, apačia ir vidurys lupasi gan gerai, kraštai būna pasvilę, todėl sunkiau
Jau sutvarkytas bandas pjaustome nedideliai kūbeliais...
Jau sutvarkytas bandas pjaustome nedideliai kūbeliais...
karštos blyn...
karštos blyn...
dedame į gilų dubenį
dedame į gilų dubenį
Į paruoštą spirgų padažą įpilame dar truputį virinto karšto pieno, taip jos gaunasi minkštesnės ir visu tuo gėriu užpilame bandas
Į paruoštą spirgų padažą įpilame dar truputį virinto karšto pieno, taip jos gaunasi minkštesnės ir visu tuo gėriu užpilame bandas
Kantriai, vis apsilaižydami seilėtas lūpas, mentele permaišome ...
Kantriai, vis apsilaižydami seilėtas lūpas, mentele permaišome ...
... kad jos visos pasidengtų padažu
... kad jos visos pasidengtų padažu
Prisipilam skanaus kaimiško pieno ir pirmyn... kol skrandžiai netruks
Prisipilam skanaus kaimiško pieno ir pirmyn... kol skrandžiai netruks
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
30-06
Administratorius
Administratorius
Posts: 2079
Joined: 2006-Jul-07 20:49
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by 30-06 »

:shock: Dabar jau zinau ko tas kudas Mantolija liudi prie to bliudo :Yahoo!: .Bais nori but panasus in tata,bet supranta,kad vieno tokio bliudelio patvarkymas tai tik kumelio juokas ilgame siekiamybes kelyje :lol: .
P.S Ir as tokios "patrovos" noriu :oops:
Geras veterinorius visad gali padeti blogam sokejui
Neaiskinkit ka turiu daryti,ir as nesakysiu kur turite eiti
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Kokios problemos :pardon: Perki nitratinį kopūsta angelijoje, atskiri lapus, išsidžiovini, nusiperki bulbų be krakmolo (jos TEN pagrinde tokios), jami duchovkę - gali būti ir elektrinė, bet nebus dūmo kvapo :pardon: ir pasigamini MIESTIETIŠKAI (jei nori dūmo kvapo, yra toks vadinamas SKYSTAS DŪMAS, juo ale dešras "rūko" :ROFL: ) , pašlakstai tarkę ir turėsi bandas kap kaime :twisted:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply