Pasiūlykite receptą

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

kalakutas.png
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
senelis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 523
Joined: 2006-Nov-23 13:21
Location: SIAULIAI

Re: Pasiūlykite receptą

Post by senelis »

O kur kalakutai medžiojami ?
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

senelis wrote:O kur kalakutai medžiojami ?
Amerikoje ir Marijampolėje :pardon:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

Skandinaviškos elnienos salotos „Vikingų grobis“

http://www.lrytas.lt/videonews/?id=1317 ... 9258&sk=25
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
Strelcius
Super Men
Super Men
Posts: 3719
Joined: 2006-Aug-01 21:30
Location: Kaunas
Contact:

Re: Pasiūlykite receptą

Post by Strelcius »

medziotojas wrote:Skandinaviškos elnienos salotos „Vikingų grobis“

http://www.lrytas.lt/videonews/?id=1317 ... 9258&sk=25
:ROFL: Originalno
Lietuvis
medziotojas1

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas1 »

Žvėriena ant vaišių stalo
Daiva Sutkutė
2007 09 14, V, VŽ savaitgalis, 24p.

Lietuvoje nemažai mėgstančiųjų medžioti. Jei patys nemedžioja, retas kuris gerai paruošto medžioklės laimikio atsisako paragauti. "Per vasarą laukiniams žvėrims netrūksta maistingo pašaro, jie daug juda, tad būtent rudenį žvėriena yra ypač skani ir maistinga", - sako Valius Čepanonis, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas. Virtuvės meistras "VŽ Savaitgalio" skaitytojams pataria, kaip nesugadinti šios brangios mėsos ir pagaminti iš jos gardžių patiekalų.

Retas, bent kelis kartus ragavęs žvėrienos, sumaišys jos skonį su, pavadinkime, - paprastos mėsos. Laukinių gyvūnų mėsa išsiskiria specifiniu ir ryškesniu skoniu, jos spalva - tamsi, profesionalai ją vadina raudonąja mėsa. Žvėrys ir laukiniai paukščiai daugiau juda nei naminiai, todėl jų mėsa mažiau kaloringa ir ne tokia riebi, joje mažiau cholesterolio, yra vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.
"Žvėrienos ir laukinių paukščių mėsos kokybė priklauso ir nuo to, kaip jie buvo nudobti: ar jie prieš mirtį buvo gainiojami, ar nušauti ramiai besiganantys. Išsigandęs žmogus susigūžia. Taip pat ir žvėris - raumenys įsitempia, susitraukia. Tad tokio žvėries mėsa kietesnė", - kalba p. Čepanonis.
Aukščiausios kokybės mėsa yra tų laukinių gyvūnų, kurie atrajoja maistą - tai briedžiai, stirnos, elniai. Pasak pašnekovo, jie suėda mažiau "nekokybiško" pašaro, visokių miške randamų atliekų. O šernai, kaip ir kiaulės, ėda beveik viską.
"Ūkininkai daržus tręšia įvairiomis trąšomis, kenkėjus naikina chemikalais, tad mėgstančių į bulvių laukus užsukti šernų organizme dažnai atsiranda visai nereikalingų medžiagų. Briedžio ar stirnos mėsa yra daug švaresnė nei šerniena", - aiškina p. Valius.
Teigiama, jog iš visos žvėrienos elnieną žmogaus skrandis virškina geriausiai. Pagal savo maistines ir skonio savybes ši mėsa yra viena iš geriausiųjų tarp visų mėsos produktų.

Pirmiausia - brandinti
Virtuvės meistras aiškina, jog žvėrienos kokybė dar priklauso ir nuo to, kada ir kaip gyvūnas ar paukštis išdorojamas. Laukiniai paukščiai - kurapkos, jerubės, fazanai, - turėtų būti pirma brandinami, paskui - išdorojomi. Vadinasi, sumedžiojus laukinį paukštį, reiktų jį 3 dienoms žemyn galva pakabinti vėsioje patalpoje. Kiškiams pirmiausia nulupama oda, išpjaunami vidaus organai, o tada uždengus, kad mėsa neišdžiūtų, vėsioje patalpoje jie laikomi parą ar dvi.
"Briedžius, elnius medžiotojai turi nulupti ir išdoroti tik sumedžiotus. Brandinti reikia jau išvalytą mėsą. Ją brandiname be jokių prieskonių ar marinatų - tiesiog šaltoj patalpoj palikus 2-3 dienas. Briedieną patartina brandinti net 4 dienas. Tuomet iš žvėrienos jau galima gaminti patiekalus", - pataria virtuvės meistras.

Būtina marinuoti
Ką iš žvėrienos ruošite - kiekvieno išmonės reikalas. Tačiau prieš kepant, verdant ar troškinant žvėrieną virtuvės meistras pataria ją marinuoti. Mėsa bus minkštesnė, sultingesnė. Laukinių žvėrių mėsa turi stiprų specifinį kvapą. Sausi ir skysti marinatai "ištraukia" stipriausius kvapus. Jei viskas daroma teisingai, ypatingas mėsos skonis išlieka.
"Žvėriena marinuojama su sausais vynais arba aštresnėmis sultimis - obuolių, apelsinų. Anksčiau daugelis naudodavo acto, truputį praskiesto vandeniu, marinatą. Tačiau actu piktnaudžiauti nereikėtų. Marinuoti galima ir sausai, t.y. įtrinti mėsą prieskoninėmis žolelėmis. Prie žvėrienos dera ryškesnio skonio prieskoniai - kadagio uogos, rozmarinas, čiobreliai, peletrūnas. Jie sutvirtina specifinį žvėrienos skonį. Žinoma, neapsieisite ir be tradicinių prieskonių - druskos, cukraus, pipirų", - dalijasi p. Čepanonis.
Laukinių žvėrių mėsa blogai paruošta bus kieta ir sausa. Ponas Valius dar primena, jog kuo senesnis žvėris, tuo kietesnė jo mėsa. Be to, skiriasi patino ir patelės mėsos skonis bei struktūra. Patelės mėsa, sako pašnekovas, visada skanesnė, švelnesnė, sultingesnė ir minkštesnė. Neskani rujojančių patinų, jauniklių besilaukiančių ar juos žindančių patelių mėsa.

Reikės laiko
"Profesionalai ir labiau patyrę virėjai žino, jog minkščiausia ir geriausia mėsos dalis - nugarinė, arba filė. Tada - sprandinės, mentės, kumpiai - jų raumenys nuolat juda, todėl yra kieti. Gaminant patiekalų iš šių mėsos dalių reikės daugiau laiko - tik pakepinta keptuvėje mėsa nebus tokia sultinga ir skani, kaip galėtų būti", - kalba virtuvės meistras.
Žvėrieną marinuoti reikia ilgai. Šerno kumpį p. Valius rekomenduoja marinuoti raudonajame vyne ar obuolių sultyse - skysčių aromatas įsigeria į mėsą, rūgštys kiek suardo audinius, mėsa suminkštėja. Šernieną reiktų marinuoti 2-3 paras. Išėmus kumpį iš marinato ir nusausinus, jį truputį apkepkite keptuvėje. Paskui 2-3 val. (jei mėsos gabalas didelis - 4 val.) troškinkite sultinyje. Sultinį pagardinę žolelėmis, prieskoniais, vynu ar grietinėle, pagaminsite puikų padažą.
Laukinių paukščių mėsą virtuvės meistras siūlo marinuoti rūgpienyje ar kefyre.
"Aukščiausios kokybės mėsos dalių ilgai marinuoti nereikėtų, nes ji neteks savo sulčių. Pavyzdžiui, elnio nugarinei užtenka sauso marinato. Supjaustykite ją norimo dydžio gabaliukais ir iškepkite. Sultingiausia ir skaniausia - vidutiniškai iškepusi mėsa, kai kepsnio vidus yra gražios rožinės spalvos. Geros mėsos svarbu neperkepti", - moko pašnekovas.
Ruošdami sausą marinatą žvėrienai neapsieisite be druskos ir cukraus, minėtųjų prieskoninių žolelių. Marinavimo laikas priklauso nuo mėsos kiekio - žvėrieną sausame marinate galima laikyti 2-5 d. Prieš virdami ar troškindami marinatą nuvalykite, tuomet mėsą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar sviesto (šernienai riebalų reikės visai mažai, nes ji pakankamai riebi). Jei žvėrieną sumanėte kepti, sūdykite ją tik apkepę iš abiejų pusių, o ne prieš kepdami - susidariusi plutelė neleis išgaruoti drėgmei iš mėsos, o druska susigers į kepsnį.

Padažai ir pagardai
Padažai prie žvėrienos patiekalų gaminami iš to paties gyvūno kaulų išvirto sultinio. Verdant juos pakankamai ilgai pagaminamas sultinio koncentratas. Profesionalai ji vadina demiglac. Paprastai sakant, tai - pradinis produktas padažams gaminti. Pono Valiaus žodžiais, į jį jau galima pilti, ko širdis geidžia - vyno, grietinėlės, dėti garstyčių, skaninti žolelėmis ir t. t.
"Prie žvėrienos patiekalų labai tinka grybai, juk jie - taip pat miško produktas. Jie gali būti naudojami ir kaip prieskoniai, ypač džiovinti grybai ruošiant padažus ir kaip garnyras. Padažui džiovintus grybus išvirkite, susmulkinkite ir sudėkite į sultinį, dar galima grietinėle pagardinti. Arba tiesiog pakepinkite, pavyzdžiui, baravykus su sviestu", - pataria virtuvės meistras.
Jei sumanėte svečius palepinti laukinio žvėries kumpiu kaip senovėje keptu ant laužo, mėsą labai gerai paruoškite ir nesitraukite nuo kepamo patiekalo. Didelį mėsos gabalą ilgiau reikia marinuoti - 5 d., daugiau reikės vyno, žolelių. Kepant, pataria p. Čepanonis, nuolat vartykite, iškepusią mėsą nupjaukite ir toliau kepkite.
Žvėriena valgoma ir žalia - gaminamas elnienos, briedienos karpačio (carpaccio). Gurmanai vertina jos subproduktus - kepenėles, skrandelius. Delikatesais laikomi meškos letena, briedžio lūpa.
"Laukiniai žvėrys serga įvairiomis ligomis, tad nieko iš medžioklės laimikio negaminkite, kol jo nepatikrins specialistai", - primena p. Čepanonis.
Gedasas
Super Men
Super Men
Posts: 1592
Joined: 2006-Aug-10 15:25
Location: Pirčiupiai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by Gedasas »

gal kas turit skanu receptuka kaip pagamint gelaziniu anciu krutinelems ?
wingas777
Administratorius
Administratorius
Posts: 396
Joined: 2009-Jul-31 11:03
Location: Panevezys(Chicago)-Birzai-Zarasai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by wingas777 »

Strelčius gerai daro krūtinėles antyčių
laikas praleistas medžioklėje neįskaičiuojamas į gyvenimo trukmę
User avatar
jura
Super Men
Super Men
Posts: 2465
Joined: 2006-Oct-05 21:09
Location: Šiauliai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by jura »

Gedai, paskutinę antukę žmoną paruošė taip :good: http://virtuveskerteles.blog.com/2011/1 ... krutinele/
Last edited by jura on 2011-Dec-01 08:27, edited 1 time in total.
Žodžiai "greit grįšiu" šuniui bereikšmiai.Jam aišku viena-tu IŠĖJAI.
User avatar
svetimas
Administratorius
Administratorius
Posts: 2623
Joined: 2006-Jul-30 18:32
Location: kaunas

Re: Pasiūlykite receptą

Post by svetimas »

Jura o antis turbut buvo sugedus kad ja taisyt reikejo :D
Gyvenu, kad medžiočiau - medžioju, kad širdis atsigautu
User avatar
EIWIS
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 731
Joined: 2007-Dec-06 16:43
Location: Varena

Re: Pasiūlykite receptą

Post by EIWIS »

Mamukas labai skaniai ištroškino gaigaliuka :good: :beer:
User avatar
jura
Super Men
Super Men
Posts: 2465
Joined: 2006-Oct-05 21:09
Location: Šiauliai

Re: Pasiūlykite receptą

Post by jura »

priklūs kokie tie kavenskai :evil: pasitaisau :)
Žodžiai "greit grįšiu" šuniui bereikšmiai.Jam aišku viena-tu IŠĖJAI.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Pasiūlykite receptą

Post by medziotojas »

medziotojas wrote:
kalakutas.png

Na tai kas šiais metais keps kalakutą ? Ar tiesiog jamsit keptą ?
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
fukas
Administratorius
Administratorius
Posts: 2774
Joined: 2006-Jul-07 18:46
Location: Marijampolė

Re: Pasiūlykite receptą

Post by fukas »

medziotojas wrote:
medziotojas wrote:
kalakutas.png

Na tai kas šiais metais keps kalakutą ? Ar tiesiog jamsit keptą ?

kepsiu :good:
Post Reply