Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16987
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Žvejo receptai.

2014-Bir-18 11:53

Žvejo receptai: aštrūs šamo kukuliai ir mišku kvepianti žuvienė

lazdijuzvaigzde.lt
2014-06-16


Sūdyti, marinuoti, kepti, rūkyti, džiovinti – visi šie būdai tinka šviežiai žuviai. Todėl sumanus žvejys niekada nekęs alkio. Kai nesiseka spiningauti, jis išsiverda sriubos ir iš menkų žuvyčių, o jei kiaurą parą pila lietus ir sudrėksta degtukai, gali paruošti užkandį iš žalios žuvies. Svarbu einant į žvejybą neužmiršti acto, aliejaus, kelių galvų svogūnų, druskos ir pipirų. Kulinarinė dvikova, neseniai vykusi tarptautinėje šventėje Lazdijuose, įrodė, kad žvejų išradingumui nėra ribų.


Patirtis - ir iš Sibiro žvejų

Didelis karšis nėra retas laimikis patyrusiam žvejui Albinui Kamarūnui iš Lazdijų, rašo „Lietuvos ryto” žurnalas „Gyvenimo būdas”.
Kai užkimba tokia žuvis, vyras pasiraitoja rankoves, nuskuta žvynus, supjausto gabalėliais ir ant jų užpila marinatą, pagamintą iš aliejaus ir acto. Įdėjus į stiklainį pušų kankorėžių ir paplakus kartu su marinuojama žuvimi, jau po 40 minučių galima ragauti šį užkandį.
„Jei karšis didelis, imu 200 mililitrų aliejaus ir pusę stiklinės acto. Jei kas nori švelnesnio užkandžio, gali pilti mažiau acto“, – patarė vyras.
Unikalų karšio receptą vyras prieš keletą dešimtmečių aptiko viename rusų kalba leidžiamame žurnale, skirtame žvejams mėgėjams.
Šį receptą labai mėgsta Sibiro žvejai, valgantys termiškai neapdorotą žuvį. Ištraukus iš ežero žuvį ir ją marinuojant nesugaištama daug laiko. Toks ruošimo būdas tinka neriebioms žuvims.
Žuvies sriubą mėgstantis virti meškeriotojas Sigitas Babarskas negaili laiko aiškindamas, kuo žuvienė skiriasi nuo žuvies sriubos.
„Žuvienė – prasčiokų maistas, nes verdama tik iš ešerių. O žuvies sriubai reikia upėtakio arba lašišos, taip pat daržovių, būtinai morkos“, – sakė vyras.
Kaip ir kiekvienas žvejys, S.Babarskas turi įvairių paslapčių. Kad žuvies sriuba kvepėtų, į puodą įmeta ne tik krapų, bet ir džiovintą kadagio šakelę su uogomis. Tokią sriubą galima pagardinti grietine ir sviestu.
Danguolė Alksninienė iš Metelių (Lazdijų r.) mėgsta kepti eršketą, nes jis neturi kaulų ir ašakų, jų vietoje susiformavusios kremzlės.
Šią žuvį D.Alksninienės šeima retai ragauja, nes Metelio ežere eršketai nesiveisia – jiems per šalta. Kad eršketas neatsiduotų dumblu, moteris jį ištrina citrininiais prieskoniais.
„Verdu eršketą aliejuje Metelių krašto tradiciniu būdu, iš pradžių pasūdau, pabarstau pipirais“, – sakė D.Alksninienė.
Kepti eršketą galima ir lauke, svarbu turėti dujinę viryklę ir nepagailėti aliejaus. Eršketo gabalėliai greitai apskrunda. Šį patiekalą moteris papuošia pjaustytomis citrinomis, alyvuogėmis, salotų lapais.
Ežere sužvejoti ungurį – didelė laimė. Jei kam nors taip nutiktų, Lena Švedkauskienė iš Krikštonių kaimo (Lazdijų r.) patarė ungurio nerūkyti, o kepti folijoje.
Paėmus saują druskos patogu nuvalyti ungurio gleives. Nors ungurys – riebi žuvis, moteris daro įdarą iš lašinių, svogūnų, česnakų, paprikų, morkų ir citrinų. Šiuo įdaru prikimštas ungurys suvyniojamas į foliją ir kepamas ant grotelių.
Ungurį reikia kepti ne mažiau kaip 20 minučių. Kad įsitikintų, ar žuvis jau minkšta, moteris smeigia į ją medinį pagaliuką.
„Smaigau ir žiūriu: jei lengvai sminga pagaliukas, vadinasi, ungurys iškepė. Jei kur nors kabinasi, vadinasi, dar žalias“, – aiškino L.Švedkauskienė.
Dar vienas receptas gali sudominti net patyrusias šeimininkes, nors šamo granatomis vadinami kukuliai nė iš tolo neprimena žuvies patiekalo.
Lazdijų visuomenės sveikatos biuro darbuotoja Ina Valiukevičienė juokavo, kad geriausias tokio patiekalo pavadinimas būtų kukulinė.
Bazilikų, raudonėlių, aitriųjų paprikų, česnakų – prieskonių, kurie šamo kukuliams suteikia aštrumo, moteris užsiaugina savo darže ir šiltnamyje.
„Šamo granatos sprogsta burnoje, nes jos aštrios“, – įspėjo I.Valiukevičienė.


Sproginėjančios šamo granatos

Reikės:
1,5 kilogramo šamo
3 kiaušinių
3 valgomųjų šaukštų manų kruopų
3 valgomųjų šaukštų pieno
arbatinio šaukštelio maltų džiovintų baravykų
morkos
svogūno
stiklinės džiūvėsėlių
konservuotų aitriųjų paprikų
aliejaus
po žiupsnelį bazilikų, raudonėlių, druskos, pipirų
Išdarinėkite šamą, išimkite kaulus, nulupkite odą, sumalkite. Į žuvies faršą įpilkite pieno, manų, plaktų kiaušinių, įberkite prieskonių, džiovintų baravykų. Viską gerai išmaišykite, formuokite riešuto dydžio kukulius, į jų vidų įsprauskite gabalėlį konservuotos aitriosios paprikos.
Kukulius apvoliokite džiūvėsėliuose ir virkite maždaug 5 minutes aliejuje. Kai kukuliai apskrus, išimkite iš keptuvės, nuvarvinkite aliejų, sudėkite į lėkštę. Kad būtų patogiau valgyti, į kukulius įsmeikite po medinį pagaliuką.


Žuvienė kvepia mišku

Reikės:
upėtakio su galva
morkos
svogūno
kelių bulvių
dviejų valgomųjų šaukštų grietinės
vieno valgomojo šaukšto sviesto
prieskonių – pipirų, laurų lapų, krapų
džiovintos kadagio šakelės su uogomis
Išdarinėkite upėtakį, bet nenupjaukite galvos, nes joje yra fosforo. Sudėkite į puodą bulves, morką, kadagio šakelę ir pavirkite.
Keptuvėje apkepkite svogūną. Kai daržovės apvirs, į jas supilkite kepintus svogūnus, sudėkite upėtakį.
Išvirę sriubą pagardinkite ją grietine ir sviestu, įberkite žiupsnelį šviežių krapų.

lrytas.lt

V.Ščiavinsko nuotr.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16987
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Žvejo receptai.

2016-Spa-16 13:59

Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečias