Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Elnienos patiekalai.

2012-Lap-20 07:34

Elniena su bulvių virtiniais ir kopūstais baltame padaže

http://tv.lrytas.lt/?id=13526570291352655775
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

skanu

Re: Elnienos patiekalai.

2013-Geg-14 02:25

Elniena su uogomis ir svogūnais raudonojo vyno padaže


lrytas.lt

Kokie pagrindiniai patiekalai dažniausiai puošia lietuvių žiemos švenčių stalus? Daugelyje šeimų jau tapo įprasta, kad pagrindiniam patiekalui šeimininkės renkasi ypatingus receptus, iš kurių gamina šventinius jautienos, kiaulienos, vištienos ar žuvies patiekalus. Portalas lrytas.lt siūlo atsigręžti į senovės lietuvių kulinarines tradicijas, pagal kurias stirnienos, elnienos ar šernienos patiekalai buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.

Patiekalui reikės:

Elnienos nugarinės – 800 g;

Žiupsnelio šviežių čiobrelių;

Džiovinto kadagio uogų – 5 vnt.;

Jūros druskos – pagal skonį;

Juodųjų pipirų – pagal skonį;

Alyvuogių aliejaus – 1/2 puodelio;

Svogūnų – 4 vnt.;

Česnakų – 1 skiltelės;

Raudono vyno – 1 puodelis;

Šviežių mėlynių – 200 g;

Sviestas – 100 g.

Paruošimas:

1) Su grūstuvu susmulkinkite čiobrelių ir kadagių uogas. Pridėkite didelį žiupsnį pipirų ir druskos. Jeigu neturite grūstuvo, galite naudoti kočėlą ir metalinį dubenėlį. Apšlakstykite mišinį dviem dideliais lašais alyvuogių aliejaus.

2) Nusausinkite elnieną su popieriniu rankšluosčiu ir įtrinkite į ją kadagių mišinio. Mėsą iš visų pusių apkepkite įkaitintoje keptuvėje: apie 6 min. iki vidutinio iškepimo, 7-8 min. – kol visiškai iškeps. Priklausomai nuo mėsos storio ir keptuvės įkaitimo, gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau laiko. Orientuokitės ne pagal laikrodį, o žiūrėdami, kaip iškepė mėsa! Išimkite mėsą iš keptuvės, padėkite ant lėkštės ir uždenkite folija.

3) Sumažinkite ugnį ir gausiai užpilkite alyvuogių aliejaus. Pridėkite susmulkintų svogūnų ir česnako, kepkite ant mažos ugnies apie 3 minutes, kol jie taps skaidrūs. Padidinkite temperatūrą, įpilkite vyno – tegul pusė jo išgaruoja. Tuomet suberkite uogas ir kepkite ant mažos ugnies apie 4 minutes. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, įdėkite sviesto ir po truputį maišydami jį lydykite. Prieskonius dėkite pagal skonį.

4) Supjaustykite elnieną griežinėliais ir patiekite su garuose virtais brokoliais, žalumynais ir bulvėmis. Užpilkite uogų padažu.

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2013-Rgs-04 16:22

Bešbarmak

Dalios receptas
7ravioli.com

besbarmak-m.jpg


Jei tavo vyrui dar neišinstaliuota archajiška programa sumedžioti maisto ir tempti jį namo, reiškia šašlykai kas antra diena, šaldiklis prikimštas žvėrienos, prie kurios tebėra prilipęs plaukas, ir vėl ant stalo bembio kumpis ir amžinas klausimas ką su ja daryt?

Taigi bešbarmaką!

Internetas rašo, kad dažniausiai jį gamina iš avienos. Galima iš kupranugario. Chrustaliovai tada virė iš elnienos, nes tuose šaltuose kraštuose kur mes susitikome aplink lakstė tikrai ne kupranugariai. Bet ir stirniena bešbarmakui labai puikiai tinka. Dėl šerno ar bebro abejočiau.

Bešbarmakas iš žvėrienos (arba ne)

1 kg mėsos, galima su kaulais (stirniena, elniena, aviena, kupranugariena)
1, 5 svogūnas
500 g miltų
2 kiaušiniai
druska
juodi pipirai, ir malti, ir žirneliais
lauro lapai,
petražolės, krapai

Mėsą dėti į puodą su šaltu vandeniu, berti druskos, berti juodų pipirų žirnelių, įdėti 1 nepjaustytą svogūną ir virti apie 2 val.

Iš miltų, kiaušinių ir trupučio vandens suminkyti kietą tešlą, suvynioti į plėvelę ir palikti bent pusvalandžiui. Paskui ją labai plonai iškočioti (man gerai, turiu kočiojimo mašinėlę, bet galima ir kočėlu). Supjaustyti kvadratukais arba rombeliais į skrylius. Išgriebti mėsą ir supjaustyti ją gabaliukais (taip rašo mano skaitytuose receptuose, bet aš jau viriau gabaliukais). Sultinyje išvirti skrylius.

0,5 svogūno supjaustyti smulkiai, o taip pat ir petražoles su krapais.

Galima mėsos gabaliukus vėl suberti į puodą, ir ten pat suberti krapus ir kt., ir paskui semti samčiu kaip sriubą, bet geriau juos paduoti atskiruose induose, kad kiekvienas sau susikonstruotų. Įsidedi į bliūdą smulkintų svogūnų, krapų ir petražolių, įsidedi mėsos, užsipili sultiniu su skryliais ir užsimali juodųjų pipirų. Va toks bešbarmakas.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2013-Rgs-04 17:21

Elnienos steikai su saldžiarugščiu raudonuju serbentu padažu

Turejom tos sėkmės iš Lietuvos parsivežti elnienos mėsytės. Na tikrai, išbandyti verta, nes ji puiki ;) Aš dariau lengvą vakarienę iš :

elnienos mėsos ( pas mane iš kumpio )
druskos, pipiru bei adžikos prieskoniu

Padažui reikia:

75 g raudonųjų serbentų džemo ( aš dėjau savos gamybos) :)
1 a.s. garstyčių ( aš dėjau su čili pipiriuku)
20 g apelsinų sulčių
bei skysčių, kurie išsiskirs nuo mėsytės, kai ją laikysime folijoje kelias min.

Mėsytę susipjaustyti norimo dydžio gabaliukais, arba jau kaip išeina, tada pabarstyti lengvai druska bei pipirais ir adžikos prieskoniais. Griliaus keptuvėje išikaitinti alyvuogiu aliejaus ir apsikepti mėsytę, jau kaip patinka. Aš ko gero kiekviena pusę, po 5 min. kepiau, nes man patinka tokie dar kraujuoti steikai...
Elnienos steika.jpg


Aišku dar priklauso ir nuo storio ! Iškepusią įvynioti į foliją ir palikti kelias min., kol pasigaminsime padažą. Aišku galima pašauti ir į įkaitinta orkaitę, kad šie visiškai iškeptu.
Elnienos steikas.jpg

Mažame puodelyje sudėti visus padažui produktus ir maišant užkaitinti, kol gausis vienalytė masė. Paskaninti druska bei pipirais ir supilti dar nuo mėsytės išsiskyrusias sultis. Pateikti prie mėsytės ;)

Skanaus!

Mes dar valgėme ant sviesto apkeptas virtas bulvikes prie visko :)

aguonele.blogspot.com
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2013-Rgs-04 17:47

Ravioli su elnienos idaru


Na dar liko biskiukas elnienos mėsytes, tai ja susimaliau ir pasigaminau ( pirma karta ) raviolius, ala koldunus. Tešlos recepta kažkada seniai nusirasius buvau ant lapelio, bet niekaip neprisiruošdavau išmeginti. Žodžiu, vakar raitojaus rankoves ( tikraja ta žodžio prasme ... ) ir lipdžiau.

Teslai reikia:

200 g miltu
2 kiausiniu
1 a.s. pieno
1 a.s. aliejaus

Įdarui ėmiau:

200 g elnienos + 50 g riebesnės kiaulienos mėsytės ( viska susimalti)
1 mažesnį svogūną
2 a.s. gazuoto vandens
druskos, pipirų;
faršo prieskonių

Iš tešlai skirtu produktų užsiminkyti vienalytę tešlą, kurią padėjus šaldytuvan 30 min. pašaldyti.

Į faršą sudėti smulkintą svogūną, paskaninti viską ir kartu su mineraliniu vandeniu užminkyti. Žinoma galima įdėti petražolių, bet aš pamiršau :)

Tešlą išsiimti iš šaldytuvo ir ant miltuoto stalo plonai plonai iškočioti. Kuo ploniau, tuo skaniau ;) Pabarstyti trupučiu miltų, kad neišdžiūtų. Ravioli / koldūnams skirtu prietaisėliu apdirbti tešlą, t.y. išsispausti apskritimus, dėti ant kiekvieno 1 a.s. faršo ir gerai suspausti.

Koldunai su elnienos idaru....jpg

Man gavos 18 tokių nemažų koldūnų, bet kitą kartą bandysiu dar daugiau iš tos tešlos lipdyti, nes norėjos dar čiut plonesnės tešlos ;) Reikia būtinai žiūrėti, kad tešla gerai suliptų ir neliktų jokiu plyšelių ! Mėsytė troškinas savo sultyse, tad negali niekas išbėgti iš vidaus.

Puode užsikaičiau vandenį, kai užvirė, imaišiau šaukštelį daržovių buljono ir įbėriau druskos. Prisukau ugnį ir sudėjus raviolius viriau ~ 10 min. Išvirtus sudėjau į lėkštes ir patiekiau su sviesto padažu ( svoguną pakepinau iki skaidrumo, įdėjau daug sviesto ir paskaninau druska, pipirais bei petražolėmis) bei apsibarsčiau Džiugo sūriu.
Koldunai su elnienos idaru..jpg

Žinokite patiko ... ir nustebau, kad taip lengvai iš tikrųjų viskas pasidaro. Bus tikrai dažniau namie gaminami !

Skanaus !

aguonele.blogspot.com
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
Varovas32
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Pranešimai: 321
Užsiregistravo: 2010-Lap-29 12:05
Miestas: Kaunas

Re: Elnienos patiekalai.

2014-Sau-13 09:39

Gaminau pagal si recepta tik vietoi jautienos naudojau elnienos kumpi .Gavos liuks :ROFL: Rekomenduoju !
http://hdlife.lt/senovine-ronos-slenio- ... nciuviais/

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2015-Rgs-07 16:44

Kolegos, kokių prieskonių dėti norint vytinti elnieną ? Bandysim vytinti elnieną prie alioko :beer:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Vartotojo avataras
30-06
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 2038
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 20:49
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2016-Rgp-31 14:39

:) Anoj savaitej kirtau alieniu tai automatiskai iskilo dilema ka is jo pasigamint :roll: .Radau cia viena toki aprasyma,savaip ji truputi pakeiciau ir gavosi puikus kepsniai.Dalinuosi ir su jumis :wink: .
Taigi,reikes : 1. Vienos elnio ispjovos arba nugarines (as dariau is ispjovos).Viena ispjova yra apie 800-1000 g Taigi orientuojames i viena kg.
2. Vorcesterio padazo.Cia toks anglu ismislas supilstytas i buteliukus po 150-250 ml.Spalva panasus i sojos padaza.Etikete geltonai orazine ir ant jos virsuj didelem raidem parasyta Lea & Perrins a apacioj mazom radem Worcestershire Sauce.Manau kokioj maximoj tikrai turi buti.Jo reikes 1 valgomojo sauksto.
3.Dvieju-triju arbatiniu sauksteliu garstyciu.
4.200 ml riebios grietineles
5.Triju vidutinio dydzio svogunu
6.80-100 ml brendzio
Tai ir viskas :) .Nieko mandro cia nereik.
Pradedam meistravot.Mesa susipjaustom mazdaug 3 cm storio gabalais.Is ispjovos man gavosi mazdaug 10-11 blynu.Padauzom kiek mediniu plaktuku,kad butu ploksti.Nepersistengiam.Mesa sudom, barstom juodaisiais pipirais ir dedam sonan.
Pasiruosiam viska padazui.Visa esme cia yra padaze.Susipjaustom pusziedziais svogunus ,po ranka pasidedam Vorcesterio padaza,brendi,garstycias ir grietinele.Viskas vyks labai greitai tai po to nebus kada kuistis.
I keptuve ipilam aliejaus ir kepam mesa.Ant vienos puses kepiau 4 min ant kitos 3 .Nereik perkept bet ir puszale man netinka.Anglai viska ryja vos pasilde.Kraujas per mordas teka :bad: .Iskepe dedam i lekste ir uzdengiam folija.Tegul ilsisi.
Imames padazo.I ta pacia keptuve kur kepe mesa itrenkiam sviesto,suverciam cibulius ir kepam kol anie suminkstes.Tada zaibiskai pilam sauksta vorcesterio padazo (jis ziauriai gerai tinka zverienai),dedam garstycias ir ismaisom.Ismaise tuoj pat pilam brendi ir po kokiu 5 sekundziu ji pakuriam.Laukiam kol uzges.Virtuve kaip mat prisipildo super duper kvapo.Seimyna iskart atleke dometis kas cia vyksta :D Uzgesus brendziui supilam grietinele ir kaitinam,bet neuzvirinam. I padaza sudedam mesa ir supilam nuo mesos atsiradusias sultis.Truputi pravesusi mesa tuoj pat igaus buvusia temperatura.Viskas.Patiekalas paruostas.
Prie mesos as orkaiteje iskepiau bulves.Visi valgytojai buvo ziauriai laimingi :)
P.S Asmeniskai sau deciau maziau garstyciu,nes gan ryskiai jas jauciau.Kitiems tas prieskonis kaip tik labai tiko.Skonio reikalas.
Geras veterinorius visad gali padeti blogam sokejui
Neaiskinkit ka turiu daryti,ir as nesakysiu kur turite eiti

Vartotojo avataras
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Pranešimai: 16986
Užsiregistravo: 2006-Lie-07 00:32
Miestas: Vilnius

Re: Elnienos patiekalai.

2016-Rgp-31 18:33

Na jei kirsim dar vieną, tada bandysiu Gerulės pagamint :twisted:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečias