Basturma iš stirnienos
- Medeinis
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 1004
- Joined: 2007-Nov-27 09:40
- Location: Kaunas. Tverai.
Re: Basturma iš stirnienos
Šios temos pirmam puslapį yra DJ įmestas puikiausas receptas, viskas konkrečiai ir aiškiai nurodyta. Kam be reikalo čia rašinėt tą patį per tą patį..
50km - ne vingis...
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
- pyfpafz
- Jaunas medžiotojas
- Posts: 204
- Joined: 2009-Jul-21 20:24
- Location: Vilnius
- Contact:
Re: Basturma iš stirnienos
Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks
-
- Jaunas medžiotojas
- Posts: 305
- Joined: 2007-May-09 16:14
- Location: Vilnius
Re: Basturma iš stirnienos
Nu ir kaip gavosi?pyfpafz wrote:Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks
Noriu būti medžiokliu !!!
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
- Zaibas
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 879
- Joined: 2007-May-18 22:32
- Location: Vilnius-kaunas
Re: Basturma iš stirnienos
as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
visada prisiekes medziotojas
-
- Super Men
- Posts: 1592
- Joined: 2006-Aug-10 15:25
- Location: Pirčiupiai
Re: Basturma iš stirnienos
kai rasi zarnu duok zinia..Zaibas wrote:as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
- italjanec
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 850
- Joined: 2006-Aug-20 15:42
Re: Basturma iš stirnienos
Geriau jis tu zarnu nerastuGedasas wrote:kai rasi zarnu duok zinia..Zaibas wrote:as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
Zaibas, nepyk, bet manau tu uzaugai ant asfalto(tipo miestietis). Net saltai rukant desra ji speja surugt. Farsas -uzdelsto veikimo bakteriologinis ginklas. Is kitos puses jei neapsinuodysi, tai imuiteta turesi afigiena
Nelabai isivaizduoju kaip tu ja ruosies vytint nesuraugines Antra beda tai kai prdes dziut viduj atsiras tokios ertmes kurios greiciausiai pripeles Na jei jau vis delto rysies tai daryt tai jokiu budu mesos neplauk ir nekisk i vandeni pries maldamas, tik sviezia
Dar norejau paklaust, ar jums iltiniai dantys nuo zalios mesos ilget nepradejo?
Jei nezinai ka daryti- nedaryk nieko.
- Zaibas
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 879
- Joined: 2007-May-18 22:32
- Location: Vilnius-kaunas
Re: Basturma iš stirnienos
nieks nepyksta o uzauges as taip pusiau ant asfalto pusiau ant meslo (visos vasaros kaime praleistos, tad sioki toki supratima turiu, nors nlb dideli paprasciausiai pagalvojau kaip cia ju pasidarius, gel per duma reiktu praleist ir tada pavytint o nuo zalios mesos lyg ir neauga bent man tie dantys, daba vytinu stirnos kumpi ciela, kolega buvo daves paragaut tai pasaka, kad jis nepradetu put, tai reik druskos ir prieskoniu marinata isvirt ir su svirkstu prileist prie kaulo
visada prisiekes medziotojas
- Strelcius
- Super Men
- Posts: 3719
- Joined: 2006-Aug-01 21:30
- Location: Kaunas
- Contact:
Re: Basturma iš stirnienos
italjancai is kur tokios kreivos zinios apie vytinta desra? vytinu jau trecius metus viskas gaunas gerai, niekas nerugsta, nepuna, nepelyja. tiesa oro tarpeliu atsiranda veliau bet viskas ok. kemsu farsa i plonas kiaulienos zarnas, kabinu virtuvej ar kitam kambary ir dziusta. taip kad suk desras
gali paguglint apie vytintas desras, buvau rades idomu receptuka
gali paguglint apie vytintas desras, buvau rades idomu receptuka
Lietuvis
- Zaibas
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 879
- Joined: 2007-May-18 22:32
- Location: Vilnius-kaunas
Re: Basturma iš stirnienos
o gal netycia ji turi kompe, ar savo receptuka imesk
visada prisiekes medziotojas
- medziotojas
- Administratorius
- Posts: 19456
- Joined: 2006-Jul-07 00:32
- Location: Vilnius
Re: Basturma iš stirnienos
Na mano naujovišku būdu padaryta basturma jau eina "prie reikalo" paragavęs pasakysiu kas gavosi ir naujobišką basturmos darymo receptuką inmesiu
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 877
- Joined: 2006-Aug-02 11:58
- Location: Vilnius
Re: Basturma iš stirnienos
ku tu jau ty naujo primislyjai? interesna daros
Tiesa, kaip moteris: nuoga gražiausia
- Strelcius
- Super Men
- Posts: 3719
- Joined: 2006-Aug-01 21:30
- Location: Kaunas
- Contact:
Re: Basturma iš stirnienos
Ingredientai:
Kiauliena, 3 kilogramai
Druska, 100 gramų
Juodieji pipirai, 0.3 šaukštelio
Kvapieji pipirai, 0.5 šaukštelio
Kalendra, smulkinta, 0.3 šaukštelio
Kardamonas, maltas, truputį
Muskatas, maltas, truputį
Česnakai, skiltelė, smulkinta, 1 vienetas
Degtinė, 1 šaukštas
Gaminimas:
mėsą kubeliais (~3x3x3) ir pasūdykite (3 kilogramams gramų druskos). Indą, kuriame sudėta mėsa uždenkite ir laikykite savaitę 6 laipsnių temperatūroje. Po to susidariusį skystį ir kuo stambiau mėsą. Į gautą faršą sudėkite prieskonius, labai smulkiai pjaustytą česnaką, degtinę, išmaišykite ir šaldytuve 1 parą. Po to sukimškite mėsą į plonas žarnas, kad nebūtų oro. Dešras pakabinkite ant ir laikykite 14 dienų vėsioje patalpoje, po to galite pernešti į šiltesnę, apie 20 laipsnių patalpą ir dar savaitę.
----------------------------
Namų sąlygomis galima pasigaminti sausų (vytintų) ilgesniam vartojimui ir šiaip dešrelių greitam vartojimui. Vytintoms dešroms gaminti labai gerai tinka kiaulienos kumpis su cukriniu kaulu. Mėsa pjaustoma mažais gabaliukais (kaip šašlykui) ir pasūdoma. 10 kg mėsos dedama 0,3 kg druskos. Druskos kiekis mėsoje yra pagrindinis visos gamybos technologijos sėkmės faktorius. Pasūdyta mėsa 6-7 dienas palaikoma vėsiai (5 – 7 laipsnių temperatūroje). Jeigu mėsa ne iš parduotuvės... susidaro kraujingas skystis, kurį reikia nupilti. Perkant mėsą parduotuvėje kraujingas skystis nesusidaro todėl nieko nupilinėti nereikia. Sekantis etapas - mėsa smulkiai supjaustoma arba labai stambiai sumalama mėsmale ir dedami prieskoniai. Prieskoniai gerai, tik nereikia persistengti. Per daug prieskonių dešras gali sugadinti. 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų, du arbatiniai šaukšteliai kvapniųjų pipirų, vienas arbatinis šaukštelis maltos kalendros, žiupsnelis išlukštento ir pertrinto kardemono, šiek tiek muskato riešuto (įtarkuoti labai smulkia tarka), pora didelių skiltelių česnako (česnaką labai smulkiai supjaustyti ir ištrinti rupioje druskoje), du valgomieji šaukštai spirito, nededu salietros. Nedėti ingredientų kurie gali sukelti mėsos rūgimą. Sudėjus prieskonius, mėsa išminkoma ir vieną dieną palaikoma vėsioj patalpoj. Mėsa kemšama į plonas žarnas, kietai, kad neliktų oro tarpų. Pagamintos dešros sukabinamos ant kartelės ir 2 savaites laikomos vėsioje patalpoje (penkių - septynių laipsnių šilumos), kad lėtai džiūtų, po to pernešamos į šiltesne patalpą (18 - 20 laipsnių), kur nokinamos dar apie savaitę. Reikia pastebėti, dešras galima valgyti viso gamybos proceso metu kai mėsa yra sukemšama i žarnas. Tik ne visi mėgsta. Pirmas dvi savaites, kol dešros nepadžiuvę, jas galima virti kaip žalias dešreles... Skanaus.
na as sumalu stambiai sviezia NEPLAUTA NEMIRKYTA mesa, pridedu apie trecdali lasiniu, pipirai, druska (nu zymiai maziau nei tuose receptuose ir tikrai netruksta) daug cesnako ir viskas. turint spirito, nepakenktu slakelis. i desras, ne i skrandi
ir sukimses kabinu virtuvej.
Kiauliena, 3 kilogramai
Druska, 100 gramų
Juodieji pipirai, 0.3 šaukštelio
Kvapieji pipirai, 0.5 šaukštelio
Kalendra, smulkinta, 0.3 šaukštelio
Kardamonas, maltas, truputį
Muskatas, maltas, truputį
Česnakai, skiltelė, smulkinta, 1 vienetas
Degtinė, 1 šaukštas
Gaminimas:
mėsą kubeliais (~3x3x3) ir pasūdykite (3 kilogramams gramų druskos). Indą, kuriame sudėta mėsa uždenkite ir laikykite savaitę 6 laipsnių temperatūroje. Po to susidariusį skystį ir kuo stambiau mėsą. Į gautą faršą sudėkite prieskonius, labai smulkiai pjaustytą česnaką, degtinę, išmaišykite ir šaldytuve 1 parą. Po to sukimškite mėsą į plonas žarnas, kad nebūtų oro. Dešras pakabinkite ant ir laikykite 14 dienų vėsioje patalpoje, po to galite pernešti į šiltesnę, apie 20 laipsnių patalpą ir dar savaitę.
----------------------------
Namų sąlygomis galima pasigaminti sausų (vytintų) ilgesniam vartojimui ir šiaip dešrelių greitam vartojimui. Vytintoms dešroms gaminti labai gerai tinka kiaulienos kumpis su cukriniu kaulu. Mėsa pjaustoma mažais gabaliukais (kaip šašlykui) ir pasūdoma. 10 kg mėsos dedama 0,3 kg druskos. Druskos kiekis mėsoje yra pagrindinis visos gamybos technologijos sėkmės faktorius. Pasūdyta mėsa 6-7 dienas palaikoma vėsiai (5 – 7 laipsnių temperatūroje). Jeigu mėsa ne iš parduotuvės... susidaro kraujingas skystis, kurį reikia nupilti. Perkant mėsą parduotuvėje kraujingas skystis nesusidaro todėl nieko nupilinėti nereikia. Sekantis etapas - mėsa smulkiai supjaustoma arba labai stambiai sumalama mėsmale ir dedami prieskoniai. Prieskoniai gerai, tik nereikia persistengti. Per daug prieskonių dešras gali sugadinti. 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų, du arbatiniai šaukšteliai kvapniųjų pipirų, vienas arbatinis šaukštelis maltos kalendros, žiupsnelis išlukštento ir pertrinto kardemono, šiek tiek muskato riešuto (įtarkuoti labai smulkia tarka), pora didelių skiltelių česnako (česnaką labai smulkiai supjaustyti ir ištrinti rupioje druskoje), du valgomieji šaukštai spirito, nededu salietros. Nedėti ingredientų kurie gali sukelti mėsos rūgimą. Sudėjus prieskonius, mėsa išminkoma ir vieną dieną palaikoma vėsioj patalpoj. Mėsa kemšama į plonas žarnas, kietai, kad neliktų oro tarpų. Pagamintos dešros sukabinamos ant kartelės ir 2 savaites laikomos vėsioje patalpoje (penkių - septynių laipsnių šilumos), kad lėtai džiūtų, po to pernešamos į šiltesne patalpą (18 - 20 laipsnių), kur nokinamos dar apie savaitę. Reikia pastebėti, dešras galima valgyti viso gamybos proceso metu kai mėsa yra sukemšama i žarnas. Tik ne visi mėgsta. Pirmas dvi savaites, kol dešros nepadžiuvę, jas galima virti kaip žalias dešreles... Skanaus.
na as sumalu stambiai sviezia NEPLAUTA NEMIRKYTA mesa, pridedu apie trecdali lasiniu, pipirai, druska (nu zymiai maziau nei tuose receptuose ir tikrai netruksta) daug cesnako ir viskas. turint spirito, nepakenktu slakelis. i desras, ne i skrandi
ir sukimses kabinu virtuvej.
Lietuvis
- pyfpafz
- Jaunas medžiotojas
- Posts: 204
- Joined: 2009-Jul-21 20:24
- Location: Vilnius
- Contact:
Re: Basturma iš stirnienos
djxz wrote:Nu ir kaip gavosi?pyfpafz wrote:Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks
Dar tebekabo, vytinu kambario temperaturos, o ne prie radietoriaus ar peciaus todel bijau, kad per mazai nebutu.
O za odno ir valia ugdau
Nu bet sian reikes prajamt prie sampes, bo yr proga
- italjanec
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 850
- Joined: 2006-Aug-20 15:42
Re: Basturma iš stirnienos
Taip ir sakyt reikejo kad gabalais kisi Ce jau kitas reikalas.A kodel nemegsta? S dushkom ?Strelcius wrote:I mėsą kubeliais (~3x3x3)... Tik ne visi mėgsta. .
Juokauju
Bet as renkuos rukyma. Pora dieneliu rukykloj, po to paskutine valandike uzmetu kadagio. Dazniausiai ten ir palieku kabot. Jei vasara tai per pora savaiciu taip sudziuna kad suni uzmust gali (Aplamai mano rukykla sudziovina berukant. Kumpeliai per pora dienu tampa kaip savaite ant peciaus kaboje. Na konstrukcija tokia ten padaryta spec.) Tada ta raguoli ir valgau, atsilauzi sprindi ir grauzi. Aisku rizika didele kad tos desros gali isnykt,nes rukykla lauke
Jei nezinai ka daryti- nedaryk nieko.
- medziotojas
- Administratorius
- Posts: 19456
- Joined: 2006-Jul-07 00:32
- Location: Vilnius
Re: Basturma iš stirnienos
Tema apie basturma, tai ir rašykit apie basturmą, o dešrom yra kitas skyrelis
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas