Page 1 of 9

Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 00:03
by medziotojas
„Kiek daug gamtos dovanų šiandien jau nenaudojame, kitas žinome iš savo tėvų ar senelių pasakojimų. Ko gero, nedaug kas pavasarį geria sulą, o kai kam jos neteko iš viso ragauti“, - apgailestauja žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Anot jo, sula bėga anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, o naktimis jau nebūna didesnių šalnų. Vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 5–6° laipsnių ir veikiant aktyviems saulės spinduliams 1–2 savaites, medžių šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kurios kyla aukštyn kamienu į sprogstančius pumpurus.

„Suloje yra mineralinių medžiagų, būtinų medžio augimui, ir cukraus“, - pasakoja gamtininkas. Tiesa, cukraus nedaug – beržo suloje 1-2 procentai, klevo 2-5. Šiaurės Amerikos cukrinių klevų sula daug saldesnė – joje iki 20 procentų cukraus.

Anot gamtininko, sulos gaivumas, skaidrumas ir, žinoma, saldumas visada buvo labai patrauklūs. Kaimo žmonės kiekvieną pavasarį būtinai leisdavo klevų, o kas jų neturėdavo – ir beržų sulą.

Pasak S. Paltanavičiaus, sulos leidimas – atsakingas darbas: šiaip ar taip – gręžiame gyvo medžio kamieną, naudojame jam reikalingus syvus. Pirmiausia įšyla tamsiakamieniai klevai – jų sula pradeda tekėti anksčiau nei baltaliemenių beržų. Intensyviai sula teka apie 2–4 savaites.

Per pavasarį iš beržo prilaša iki 100 litrų sulos, iš klevų – šiek tiek mažiau.

Sula leidžiama aštriu 2–4 mm skersmens grąžtu išgręžiant skylutę, į kurią įkalamas medinis latakėlis. „Kai sulą leisti baigiame, angą reikia užkalti medžio pleištu, užtepti sodo tepalu. Medis turi jausti mūsų rūpestį“, - pataria gamtininkas.

Klevų sulą gerti reikia tik šviežią, ji netinka ilgesniam laikymui. Tiesa, kai kas bando ją sušaldyti, o po to, ištirpinus sulos ledo luitus, gerti. Vis gi ilgam laikymui puikiai tinka beržų sula.

„Ji renkama į statinę, laikoma tamsoje, kad sula rūgtų ir turėtų gerą skonį, į ją pamerkiama juodųjų serbentų šakelių, o paviršiuje papilama avižų. Jos sudygsta savotišku kilimu ir saugo sulą. Pradžioje ji būna drumsta, tačiau greitai skaidrėja. Rūgštokas šios sulos skonis malonus, rauginta sula gaivina. Kaime tokią sulą laikydavo iki šienapjūtės, kada natūralus ir gaivus gėrimas yra pats skaniausias“, - įsitikinęs S. Paltanavičius.

Pasak specialistų, suloje gausu angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų
(kalio, kalcio, geležies druskų, azoto, bario, fosforo, magnio, vario, natrio, nikelio). Be to, suloje yra įvairių rūgščių, eterinių aliejų, betulino, saponinų, fitoncidų.

Organizmui po ilgos žiemos labai trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl toks „kokteilis“ žmogui ypač naudingas. Gal todėl sula vertinama ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip vaistas. Ji
reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina ir valo organizmą (šalina akmenis, druskas, šlakus, toksinus), skatina audinių atsinaujinimą.

Sulos patariama gerti nusilpusiems žmonėms, sergantiesiems angina, furunkulais, negyjančiomis opomis.

Sulos kompresai dedami ant žaizdų, kaip kosmetinė priemonė sula naudojama veido vonelėms ruošti.

Beje, pagal beržų sulos tekėjimo intensyvumą spėjama, kokia bus vasara. Jei teka daug sulos – bus lietinga, jei mažai – sausa.

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 00:06
by medziotojas
Atsimenu AA mano dėdčkus darydavo sulą su visokiais pribumbasais :good: :good: :good: Tikrai kai rašo Salemonas - sula išsilaikydavo iki vasaros pabaigos, bet būdavo - fantastiško skonio :shock:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 00:14
by GRIZLEY
Ramunai naudojam,ir kiekvienais metais apie 5,6 bedonus,su Broliu prirenkam tos sulos,a jei dar duonos inmest,ir kokiu apelsinu zieves ,ir plius mieliu,tai :good: gerimuks iseina :D

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 00:27
by Strelcius
GRIZLEY wrote:duonos inmest ir plius mieliu,tai :good: gerimuks iseina :D
nu nu, o paskui per vamzdeli spiralini perlaist. uch gerimas :good: kai saka nieko taip neatsigeriu kaip snapso :D
o jei rimtai tai leidziu sula beveik kasmet, siemet taipogi jau laukiu kadu prades laset :good:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 00:37
by GRIZLEY
man po pirties labai skanu sula gert :Bravo:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 08:49
by Marius1971
Seilės man varva :shock: aisiu ir as sulos vogti :oops:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 09:08
by medziotojas
Bet jau pagal viską turėtų po biski varvėt, ar da ne ?

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 14:49
by Tadzis
sako labai skanu ant sulos uzbarstyti avizom ir pastatyti kol avizos prades dygti, o poto po biski nuo dugno gerti, nu plius dar akzko ten pridedant gerai dabar recepto nepamenu, gal kas ka panasaus bandete ?

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 15:09
by Strelcius
medziotojas wrote:Bet jau pagal viską turėtų po biski varvėt, ar da ne ?
is klevu tai gal, bet berzo tikrai ne

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 20:05
by Tadzis
Klausimelis toks specai, kodel is vieno medzio gerai bega o is kito :idd24: ar kazkokios yra puses is kuriu geriau leisti ar auksciai , ar kame ten saknys? kaip medeli tinkama pasirinkti :sorry:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 20:51
by Strelcius
na i tai as nelabai galiu atsakyt, galiu tik speti kad vienu vegetacija kiek anksciau arba veliau prasideda, uztat ir sulos begimas yra nevienodas.
o tu per kita sesija paimk paklausk pas zemkes galvotus dedes ir va cia visiems paviesinsi :wink:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 21:01
by Marius1971
Sulos dar nieks neleidžia :( , radau tik randą ant beržo...
IMG0201A.jpg

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 21:05
by Strelcius
nu Kauno azuolyne gali super ekologiskos sulos pasileist :D su sunkiaisiais vitaminais :D

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 21:12
by Marius1971
Strelcius wrote:nu Kauno azuolyne gali super ekologiskos sulos pasileist :D su sunkiaisiais vitaminais :D
:D užtat birka nuo tu vitaminų nelinksta :twisted:

Re: Medžio sula .

Posted: 2011-Mar-13 21:44
by svetimas
Marius1971 wrote:
Strelcius wrote:nu Kauno azuolyne gali super ekologiskos sulos pasileist :D su sunkiaisiais vitaminais :D
:D užtat birka nuo tu vitaminų nelinksta :twisted:
pagerk tu tos sulos su tais sunkiais vitaminais tai stoves tik prisiminimuos :D