Žvėrienos paštetai.

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
Vilius
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 396
Joined: 2006-Aug-01 15:54
Location: Kaunas

Re: Žvėrienos paštetai.

Post by Vilius »

kai pabandysi nepamirsk pakviest? :) daba reik greitai anciu tokiu ieskot po 2.5 kg :D .
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Žvėrienos paštetai.

Post by medziotojas »

Mamytė kepa šernienos paštetą. Bus ketvirtadienio medžioklei :beer:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Žvėrienos paštetai.

Post by medziotojas »

Receptas medžiotojams ir jų draugams: stirnienos kepenų paštetas su spanguolėmis ir lazdynų riešutais


niamniammm.blogspot.com
20100724-IMG_3770.jpg
Truputį netikėtas įrašas mano pusiau vegetariniame blog'e, ane? Aš tokia vegetarė su nukrypimu :) mėsos net ragauti nelabai galiu, o vat kepenėlės man KAŽKAS TOKIO. Tai vat, vieną rytą buvau pradžiuginta draugo šviežiai sumedžiotos stirnos kepenimis mainais už pažadą pasidalinti pašteto receptu, tai vat, nors paštetas jau seniai suvartotas, bet pažadas tikrai nepamirštas. Ačiū, Kemai, už šitą gėrį ir gaudyk receptą ;) Net neabejoju, kad patyrę medžiotojai ir jų žmonos tikrai žino ne vieną receptą, ką nuveikti su žvėriena ir aš, susidūrusi su stirnienos kepenimis pirmą kartą, nesijaučiu labai drąsiai išstodama su šiuo receptu. Kita vertus, ragavusieji gyrė ir prašė pakartoti :) Tokiu pat principu, manau, galite gaminti paštetą ir iš jaučio ar veršiuko kepenų, vis lengviau gaunama ir prienama nei stirniena. Ir jokiais būdais neignoruokite džiovintų spanguolių, mirkytų brendyje, ir lazdynų riešutų - šie priedai paštetą labai pašvelnino, šiek tiek pasaldino, suteikė netgi šiokio tokio bajoriškumo sakyčiau:) Bandžiau ir su šaldytomis spanguolėmis, bet variantas su džiovintomis buvo nepalyginamai gardesnis. Beje, aliejaus ir sviesto kiekio irgi nepatariu mažinti, nebent mėgstate birų ir sausą paštetą (nes žvėrienos kepenys pakankamai sausos, tad sumažinus riebalų kiekį, paštetas nesigaus tepamas, o bus birus).

Taigi, paštetui reikės (išeina maždaug 700-800 gr):
1 stirnos kepenų (aš turėjau apie 600 gr.);
5-6 kvepiančiųjų pipirų;
0,5 a. šaukštelio kalendros žirnelių;
druskos;
100-120 ml. alyvuogių aliejaus;
50 gr. sviesto;
žiupsnelio čiobrelių;
žiupsnelio rozmarinų lapelių;
maltų pipirų mišinio;
2 valg. šaukštai džiovintų spanguolių (galite keisti džiovintomis slyvomis arba razinomis, bet spanguolės prie žvėrieno tinka idealiai);
2 valg. šaukštai brendžio;
2 valg. šaukštai lazdyno riešutų.

Patiekti su: kaip ir visus paštetus - tepkite ant šviežutėlės duonos su sviestu (ar be jo) arba gaminkite salotas su šviežiomis daržovėmis, paštetu ir virtais kiaušiniais.
Procesas:
Džiovintas spanguoles užpilkite brendžiu ir palaikykite, kol ruošite paštetą.
Kepenis gerai nuplaukite, supjaustykite į 6-8 dalis, sudėkite į katilą, pripilkite vandens tiek, kad apsemtų, palaukite, kol vanduo užvirs ir pavirs 5 min. Tuomet vandenį nupilkite , kepenis nuplaukite. Vėl sudėkite į katilą, pripilkite šviežio vandens, įdėkite druskos, čiobrelių, rozmarinų, kvepiančiųjų pipirų ir kalendrų žirnelių, virkite apie 10-15 min. nuo užvirimo. Išvirusias kepenis nuplaukite, sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su alyvuogių aliejumi, sviestu, maltais pipirais ir sumalkite iki vientisos masės. Blenderis arba mėsmalė irgi puikiai atliks šitą darbą. Į sumaltą masę suberkite spanguoles ir riešutus, paragaukite, jei reikia, padruskinkite. Paštetą sudėkite į sandarius stiklainiukus ar indelius ir palaikykite šaldytuve bent 1 val. Viskas! Tepkite ant duonelės ir mėgaukitės prabangiu bajorišku sumuštiniu ;)
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Žvėrienos paštetai.

Post by medziotojas »

Kepenys

Pirmiausia nuo kepenų nulupama plėvelė. Ji atšoka ir lengviau nusilupa, kai kepenys nesmarkiai padaužomos peilio kriaunomis. Po to išpjaustomos stambiosios kraujagyslės.

Skaniausios kepenys - veršelių. Už kiaulių kepenis skanesnės galvijų ir avių kepenys. Jos mirkomos 3-4 valandas. šaltame vandenyje. Keletą valandų mirkytos piene galvijų kepenys pasidaro švelnesnės, o kiaulių - mažiau karstelėjusios.

Kepenų sriuba

0,5 kg veršelio kepenų,

2 kiaušiniai,

2 kietai virtų kiaušinių tryniai,

šaukštas sviesto, 0,5 stiklinės miltų,

0,5 stiklinės grietinės, svogūnas,

pipirų, lauro lapų, druskos.

Kepenis apvirkite ir du kartus permalkite mėsmale. Įmuškite du kiaušinius, sudėkite su sviestu ištrintus trynius, pakepintų svogūnų, įberkite pipirų, druskos, miltų, įpilkite truputį vandens ir suminkykite netirštą tešlą. Iš jos padarykite nedidelius kukuliukus.
Užvirinkite litrą vandens, sudėkite kukuliukus ir virkite 15 minučių. Baigdami virti, įmeskite 1-2 lauro lapelius, pasūdykite. Nukaitę puodą, sriubą užbalinkite grietine.

Pertrinta kepenų sriuba

350 g sultinio, 100 g kepenų,

15 g sviesto, 15 g svogūnų,

15 g morkų, 15 g prieskoninių daržovių,

50 g pieno arba grietinėlės,

5 g trynio, 5 g miltų, 30 g pyrago.

Supjaustytus svogūnus pakepinkite svieste, sudėkite supjaustytas kepenis, morkas, daržoves, užpilkite sultiniu ir troškinkite, kol kepenys suminkštės. Tada visus tirščius sumalkite mėsmale ir pertrinkite per sietelį. Tada sudėkite svieste pakepintus miltus. Sriubą užvirinkite ir užbalinkite grietinėle arba pienu, sumaišytu su išplaktu kiaušinio tryniu.
Prie sriubos atskirai paduokite pyrago džiūvėsėlių arba prieš pat valgymą suberkite juos į lėkštę sriubos.

Keptas kepenų paštetas

5 kg veršelio kepenų, 0,5 kg veršienos,

400 g šviežių lašinių arba riebios kiaulienos,

2 kiaušiniai, 100 g pyrago, 3-4 svogūnai,

morka, salieras, poras, muskato riešuto,

pipirų, druskos.

Lašinius arba riebią kiaulieną ir veršieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į puodą kartu su supjaustyta morka, svogūnais, salieru, poru. Šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite supjaustytas kepenis, įpilkite sultinio, patroškinkite.
Atvėsusią mėsą sumalkite mėsmale kartu su daržovėmis bei piene ar vandenyje mirkytu pyragu. Į gautą masę įmuškite kiaušinius, įberkite pipirų, tarkuoto muskato riešuto, pasūdykite ir gerai išsukite. Viską sukrėskite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Ją įstatykite į indą su vandeniu ir kepkite orkaitėje.
Iškepusį paštetą atvėsinkite ir perdėkite į pusdubenį, papuoškite išsuktu sviestu bei žalumynais.

Kepenų paštetas su daržovėmis (estų receptas)

500 g kepenų, 250 g lašiniukų,

2 morkos, svogūnas, petražolės šaknis,

gabalėlis saliero, keletas pipirų,

muskato riešuto, keletas nuvalytų kilkių.

Kepenis apdorokite (žr. "Kepenys"), supjaustykite gabaliukais. Paspirginkite kubeliais supjaustytus lašiniukus, sudėkite susmulkintas daržoves ir jas apkepinkite. Tada sudėkite kepenis, įpilkite šlakelį verdančio vandens ir ištroškinkite. Įsidėmėkite: per ilgai troškinamos kepenys praranda skonį, sukietėja.
Ištroškintus produktus du kartus permalkite mėsmale. Kad paštetas būtų švelnaus skonio ir purus, sumaltas su priedais kepenis pertrinkite per sietelį. Tada pridėkite prieskonių ir plakite, kol pasidarys balsva puri masė. Tada paštetą sukrėskite į celofaninį arba pergamentinį popierių ir susukite kaip vyniotinį.
Į stalą patiekiamas supjaustytas griežinėliais.

Kepenų paštetas su rūkyta mėsa

500 g kepenų, 100 g rūkytos nugarinės,

100 g sviesto, svogūnas,

2 šaukšteliai konjako arba vyno,

druskos, pipirų, muskato riešuto,

cukraus.

Nuvalytas kepenis supjaustykite gabalėliais, truputį apkepinkite su rūkyta mėsa ir svogūnu. Tada įpilkite karšto vandens ir troškinkite. Ištroškintus produktus du kartus permalkite mėsmale. Į masę nukoškite kepenų nuovirą, ir viską pertrinkite per sietelį, paskui pridėkite prieskonių, gerai išsukite, retkarčiais įdėdami po gabalėlį sviesto.
Paštetas greitai tamsėja, todėl paduodant į stalą pašteto griežinėlius vertėtų užpilti drebučiais arba karštame vandenyje pavilgytu šaukštu padaryti iš jo kukulaičius ir apibarstyti tarkuotu sūriu.
Paštetą papuoškite citrinos skiltelėmis bei petražolių lapeliais.

Itališkas kepenų paštetas

500 g galvijų kepenų,

250 g rūkytos kiaulienos krūtinėlės,

1 skiltelė česnako, 1 svogūnas,

150 g konjako, 4 plonos riekelės lašinių,

druskos, pipirų.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply